Преди имунизация – какво е важно да знаем?

Лекарят трябва да знае, ако детето има алергии
29 юни 2015 22:09, Румяна Тасева
6
Преди имунизация – какво е важно да знаем?
Източник: Reuters, архив

Какво да предприемете и на какво да обърнете внимание, ако детето ви скоро трябва да бъде ваксинирано?

Задължителните според Имунизационния календар у нас имунизации пораждат много притеснения и въпроси сред родителите на малки деца. Плановите имунизации и реимунизации целят да предпазват от хепатит B, туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип B (причинител на менингит), морбили, рубеола, заушка (епидемичен паротит).

1. Какво е важно да знаете?

При висока температура, инфекциозни заболявания, стомашно неразположение и др. не трябва да се поставя ваксина и имунизацията се отлага. Детето се ваксинира само, когато е напълно здраво, т.е. трябва да бъдете внимателни например и в периодите на поява на млечните зъби, което също е свързано с възпалителен процес (обърнете внимание на лекаря, ако случаят е такъв.)

При деца с тежки алергии, имунодефицитни заболявания, метаболитни проблеми, чернодробна или бъбречна недостатъчност и др., по преценка на лекаря, ваксините не се поставят.

Осведомете се за рисковете и ползите от имунизациите, както и за възможни странични реакции, противопоказания и др. Информирайте лекаря за алергии на детето, ако има такива.

Бъдете внимателни – не позволявайте детето ви да бъде имунизирано твърде рано. Ваксината не трябва да бъде поставяна, преди детето да е навършило съответната възраст за ваксинация.

Наблюдавайте съвсем точно детето си след имунизация и се консултирайте с вашия лекар в случай на проява на нежелани реакции. Важно е да записвате наблюденията си (полезно е например да направите здравен дневник на детето си), които може да дадат важна информация на по-късен етап и при следваща имунизация. Подробностите бързо се забравят, затова записвайте си своевременно.

Целия материал по темата, свързана с имунизациите, може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.