Храни, полезни срещу астма и алергия

Как ябълките могат да помогнат?
30 юни 2015 19:33, Румяна Тасева
0
Храни, полезни срещу астма и алергия
Източник: Reuters, архив

Предотвратяването и профилактиката на алергията, дори когато не е обвързана с храни, започва с поддържането на здравословен и добре балансиран режим на хранене. За да се помогне на организма да се справи със стреса от излагането на алергени, преди да се стигне до прием на медикаменти, е препоръчително да му предоставим повече полезни вещества с храната, от които се нуждае за справянето му с тях.

По данни на Американското дружество за алергични заболявания и астма един на всеки пет американци страда от симптоми на алергия или астма. Да предположим, че цифрата за България е близка до тази. Какви продукти предлагат техните експерти да се включат в менюто?

  • Ябълките са богати на кверцетин. Според данни от проучване, публикувано в Journal of Investigational Allergology & Clinical Immunology през 2006 г., той помага на организма да се защити срещу алергия и астма. В ябълките се съдържат полинефеноли които потискат отделянето на хистамин, съответно действат срещу получаването на отоци, кожно раздразнение и възпаления при наличие на атопичен дерматит. Тези полезни вещества облекчават и проявата на симптоми при алергичен ринит.
  • Зелените зеленчуци, които са част от семейство кръстоцветни, също съдържат кверцетин. Те обаче са полезни срещу алергия с наличието си на сулфорафан, който има доказано противовъзпалително действие. На сулфорафан са богати броколите. Консумацията на определено количество броколи увеличава два пъти секрецията на ензима  GSTP1, който играе ролята на антиоксидант, което е особено ценно при възпаление на респираторния тракт вследствие на астма и алергия, както и при хронична обструктивна белодробна болест, се твърди след изследване през 2008 г., публикуване Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Останалата част от материала за храните, полезни при алергия, може да прочетете в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари