Стафилококово хранително отравяне – по-често през лятото

Застрашени в по-голяма степен са децата
3 юли 2015 20:53, Румяна Тасева
1
Стафилококово хранително отравяне – по-често през лятото
Източник: Reuters, архив

С настъпване на летния период и покачване на температурите нарастват рисковете от възникване на хранителни отравяния.

Биологичните замърсители (живи микроорганизми) попадат в храната във всички етапи на добиване, обработване, опаковане, транспортиране, съхранение и реализация на храните. В някои случаи те променят вкуса на храната, но по-често такива промени няма, което представлява и основната им опасност.

При хранителните заболявания от микробен произход храната е добра среда за развитие на някои патогенни микроорганизми – при подходящи за това условия – висока температура и влажност.

Стафилококовото хранително отравяне е гастроинтестинално заболяване. Причинява се от прием на контаминирана (замърсена) храна с токсини, продуцирани от Staphylococcus aureus. Стафилококите са Грам-положителни бактерии. Род Staphylococcus включва най-малко 40 вида микроорганизми. Повечето от тях са нормални обитатели на кожата и лигавиците на човека. Малка част от тях обитават почвата. Отделят екзотоксин.

Хранително отравяне възниква обикновено след консумация на сладкарски изделия или млечни продукти и по-рядко след консумация на месо и рибни храни. Стафилококите са устойчиви на осоляване и високите температури не могат да разрушат токсините им.

Останалата част от статията за стафилококовата хранителна интоксикация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари