Стафилококово хранително отравяне – по-често през лятото

Застрашени в по-голяма степен са децата
3 юли 2015 20:53, Румяна Тасева
1
Стафилококово хранително отравяне – по-често през лятото
Източник: Reuters, архив

С настъпване на летния период и покачване на температурите нарастват рисковете от възникване на хранителни отравяния.

Биологичните замърсители (живи микроорганизми) попадат в храната във всички етапи на добиване, обработване, опаковане, транспортиране, съхранение и реализация на храните. В някои случаи те променят вкуса на храната, но по-често такива промени няма, което представлява и основната им опасност.

При хранителните заболявания от микробен произход храната е добра среда за развитие на някои патогенни микроорганизми – при подходящи за това условия – висока температура и влажност.

Стафилококовото хранително отравяне е гастроинтестинално заболяване. Причинява се от прием на контаминирана (замърсена) храна с токсини, продуцирани от Staphylococcus aureus. Стафилококите са Грам-положителни бактерии. Род Staphylococcus включва най-малко 40 вида микроорганизми. Повечето от тях са нормални обитатели на кожата и лигавиците на човека. Малка част от тях обитават почвата. Отделят екзотоксин.

Хранително отравяне възниква обикновено след консумация на сладкарски изделия или млечни продукти и по-рядко след консумация на месо и рибни храни. Стафилококите са устойчиви на осоляване и високите температури не могат да разрушат токсините им.

Останалата част от статията за стафилококовата хранителна интоксикация може да прочетете на Puls.bg


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари