Горещините изтощават сърцето - какво се случва?

Хората, които имат сърдечни проблеми, да са особено предпазливи
6 юли 2015 23:00, Румяна Тасева
3
Горещините изтощават сърцето - какво се случва?
Източник: Reuters, архив

Смяната на сезоните се отразява не само на настроението ни, но и на здравето ни. Когато жегите се задържат по-дълго време, те могат да станат много опасни и да вземат хиляди жертви. Жегите са най-пагубни за сърцето ни.

Летните горещини са предизвикателство дори за напълно здрави хора, но тези, със сърдечносъдови заболявания и проблеми в кръвообращението, трябва да са особено внимателни. В рисковата група попадат страдащи от различни хронични заболявания – артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, такива, които са преживели инсулт, със захарен диабет, с хронични белодробни заболявания.

В жегите се получава силно разширение на кръвоносните съдове и голямо топлоотделяне. Това е нормален компенсаторен механизъм, който води до по-интензивно кръвообращение в кожата и съответно охлаждане на организма чрез отделената пот. Това често е причина за значителна загуба на течности, което може да доведе до дехидратация на тялото. Обилното изпотяване увеличава вискозитета на кръвта, което натоварва сърцето допълнително, тъй като от него се изисква повече сила и мощ, за да изпомпва кръвта и затова хората със сърдечна недостатъчност се чувстват отпаднали, уморени, нямат сила за извършване на ежедневните си дейности. Стига се до сгъстяване на кръвта и склонност за образуване на тромби в съдовете, тоест – увеличават се инфарктите и инсултите. Когато обаче се премине определен праг може да настъпи обратното – парадоксална реакция на свиване на кръвоносните съдове. И едното и другото са еднакво опасни за тези пациенти. Затова при стенокардни кризи трябва своевременно да се потърси помощ от лекар.

Останалата част за горещината и начина, по който влияе на сърцето, може да прочетете в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
7
 
! Отговори
78 преди 8 години
Как лекарите отчитат профилактичните прегледи и домашните визити/последните с по40 лева без касова бележка/,след като нито веднъж нито аз ,нито познатите ми са викани за профилактика!?Много интересно ще е касата да провери и това,освен другите й източвания!