От порочния кръг на депресията и болката има излизане

Какво препоръчват специалистите?
7 юли 2015 18:27, Румяна Тасева
2
От порочния кръг на депресията и болката има излизане
Източник: Reuters, архив

Артритните заболявания са известни с болката, която причиняват на хората. Неприятното е, че болката е хронична, трудно се контролира и повлиява от медикаменти. Болката се чувства понякога като доживотна присъда. Ето защо хроничната болка отключва друго неприятно състояние – депресията при засегнатите. Оттук се задвижва един порочен кръг, в който физическото и психичното състояние си влияят взаимно. Това, което трябва да се знае за хроничната болка, от хората отстрани, е, че тя е истинска и обикновено продължава дълго, месеци и дори години. Тя може да се дължи на възпалителните процеси заради заболяването, но може и да няма пряка физическа причина.

За да се излезе от порочния кръг хронична болка – депресия – болка, специалистите препоръчват да се обърне повече внимание на няколко допълнително утежняващи фактора, като преумора и изтощение, изолация, включително и самоизолиране, стрес, преди всичко на работното място или заради финанси, напрежение в семейството, странични ефекти на медикаменти.

Въпреки че е трудно за изпълнение понякога, е препоръчително тези фактори да се отстраняват още от самото им начало, за да не се допуска влошаване на здравословното състояние. Когато се изпитва постоянна тъга и безполезност, налични са проблеми със съня, загуба на апетита и апатия повече от две седмици, най-вероятно се развива депресия.

Най-благоприятно е още в този срок да се вземат възможните мерки за излизане от състоянието. От полза ще е отпуската, честите излети, контакти с приятели, повишаване на физическата дейност, разходките на открито. Опитайте се сами да си доставите радост, като разчупите ежедневието.

Ако усещате, че не ви се отдава, че този път изпитвате безсилие да се справите, потърсете компетентен специалист за съвет. Третирайки депресията навреме, се предпазвате от задълбочаване и удължаване на хроничната болка.

Още полезна информация може да намерите в рубриката „Здрав ум“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари