Скоро може да има и хапче против стареене

Преждевременно остаряване – значително изразено сред някои
10 юли 2015 18:24,
4
Скоро може да има и хапче против стареене
Източник: Reuters, архив

Скоростта, с която някои хора остаряват, значително изпреварва хронологичната им възраст, се посочва в данните на скорошно проучване. 

Изследователите проследяват фактори като тегло, функция на бъбреците и състоянието на венците. Оказва се, че някои хора, които са на 38 години, остаряват толкова бързо, че според „биологичната им възраст“ са на прага на пенсиониране. 

Експертите коментират, че следващата важна стъпка пред тях е да установят на какво се дължи ускореното темпо на стареене на организма. 

Проучването е проведено от международен изследователски екип, а данните му са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences. За неговите цели се проследяват 954 души, всички от които са жители на един и същи град в Нова Зеландия. Участниците са родени през 1973 г. или 1974 г.

От анализа става ясно, че на 38 години биологичната възраст сред участниците отговаря между тази, типична за късните двадесет, до състоянието на организма, когато е на прага на 60-те. 

По думите на проф. Тери Мофит от университета „Дюк“, САЩ, някои от наблюдаваните доброволци имат вид на лишени от жизненост.

В данните на проучването се посочва, че сред някои хора се наблюдава почти спиране на хода на стареене, докато сред други сякаш се добавят три години биологична възраст към всеки 12 месеца от живота им. Сред тези участници се отчитат по-ниски резултати на проведените тестове за мозъчната функция, те имат и по-слаб захват. 

Експертите обясняват, че като цяло, биологичната възраст на участниците се различава с няколко години от хронологичната им възраст. Все още не е ясно по какъв начин темпото на биологичното стареене се мени. 

Изследователите допълват, че резултатите могат да бъдат в помощ за разработване на методи, които забавят хода на остаряването и в крайна сметка дори да доведат до създаването на медикамент, който да се бори с преждевременното стареене на организма.

Още интересни новини от света на медицината може да научите в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е в движението и правилното хранене, но трябва и малко акъл, за да го приложиш на практика.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хапче ?В статията не пише за такова магическо хапче противо стареене !Говори се за медикаменти , които тепърва ще се разработват , заради тези , които биологично остарявали по бързо ! Само да не умрат по бързо ?