Мобилният телефон – враг на концентрацията

Известията нарушават работния процес
15 юли 2015 22:30,
6
Мобилният телефон – враг на концентрацията
Източник: Reuters, архив

Известията от мобилния телефон, без значение дали става дума за съобщение, имейл, обаждане или нещо друго, отнемат вниманието ни от извършваната задача изцяло, не само за момент. Това се посочва в данни на ново проучване, проведено от изследователски екип от Щатския университет във Флорида, САЩ. 

Експертите обясняват, че макар тези известия да са кратки като продължителност, те могат да нарушат концентрацията при извършваната задача, дори и тогава, когато не си взаимодействаме с устройството. 

Мобилните телефони са най-сигурният начин за разсейване. Причината се дължи на ограничения капацитет за съсредоточаване върху няколко задачи наведнъж. Мозъкът просто не може да поеме цялата информация от едновременното изпълнение на две задачи. 

За целта на своето проучване изследователите предоставят на участниците проста компютърна задача, която изисква цялото им внимание. След като те я завършват, без да бъдат прекъсвани, експертите ги разделят на три групи. Едната от тях получава обаждания, другата – съобщения, а третата – никакви известия, докато отново изпълняват задачата.

От анализа става ясно, че тези, които получават известия по време на теста, демонстрират по-слаби резултати, в сравнение с участниците, които не са разсейвани от мобилния телефон. Установява се, че рискът от допускане на грешка е три пъти по-голям сред доброволците, които получават известия на телефона си. В най-голяма степен вниманието се отнема на онези, които получават обаждания. 

Макар проучването да е проведено пред компютър, изследователите твърдят, че информацията от анализа доказва, че разсейването и по време на шофиране може да бъде реална опасност. 

Данните са публикувани в Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance.

Повече полезна информация може да прочетете в рубриката „Здрав ум“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
15
 
! Отговори
awe преди 8 години
Тия у парлименто за тфа ли са толко концентрирани :D
1
0
 
17
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Робииииииииииииииииииииииииииииии