В търговската мрежа няма наденици с антракс

РЗИ: Близките и приятелите на починалия нямат оплаквания
18 юли 2015 19:21, Анисия Иванова
22
В търговската мрежа няма наденици с антракс

Близките, роднините и приятелите на починалия от антракс във Варна са здрави и в момента нямат никакви здравословни оплаквания, каза днес изпълняващият длъжността директор на Регионалната здравна инспекция в крайморския град Дочка Михайлова.

Антраксът се предава от животно на човек, но не от човек на човек, допълни Михайлова, цитирана от БТА. Тя посочи, че след добра термична обработка на месото бацилът на болестта се унищожава.

Още по темата

На този етап няма данни в търговската мрежа да има наденици, приготвени с месо от кравата, за която се смята, че е била болна от антракс, увери д-р Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните” при Областна дирекция по безопасност на храните - Варна и временно шеф на дирекцията.

В понеделник започва ваксинация на животните в селото против антракс, допълни той. По думите му не са констатирани случаи на други починали животни в двора на починалия мъж или в селото.

На жителите на Млада гвардия е наложена забрана да продават мляко, месо и кожи. Освен това животните им няма да излизат на паша, докато не се изясни от къде се е появил антраксът в района.

53-годишен мъж от варненското село от село Млада гвардия почина от антракс, като се предполага, че е бил заразен от болна крава. Заразеното с антракс месо било продадено и от него били направени наденици в транжорна в „Аспарухово".

Всички открити количества от месото и надениците са иззети. След като им бъдат взети проби за изследване, ще бъдат унищожени в екарисаж.

Заболелият мъж е потърсил медицинска помощ повече от седмица след появата на първите симптоми на болестта, каза д-р Михайлова. Кравата е била заклана на 7 юли. Ден по-късно се появили първите симптоми при мъжа. Във варненската болница „Света Марина” е бил приет на 15 юли. Ден по-късно е починал от кожна форма на антракс, уточни д-р Михайлова.

ОТ РЗИ съобщиха, че от месото на животното са яли 18 души. Още вчера са им били раздадени антибиотици.

От вчера има наложена възбрана за движение извън дворовете на всички животни в Млада гвардия. По-рано днес екип на Гражданска защита е направил дезинфекция на животновъдния обект, където е било заклано животното, и сметището на селото, където са били изхвърлени костите от трупа на кравата.

Няма информация за болни от антракс крави и овце в Млада гвардия. На този етап няма да бъдат евтаназирани животни, отбеляза д-р Денев.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
иван преди 8 години
До ???Закриха я вече, 2011г. герб.
13
1
 
6
 
! Отговори
info. преди 8 години
Месо от умрялата от антракс крава в село Млада Гвардия,община Ветрино, е продадено и преработено на наденици в цех във Варна - това пише в доклада на Регионалната здравна инспекция.От РЗИ уточняват, че животното е било заклано на 7 юли след като се е разболяло.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Interesno kak tozi put antraksa ne e doshul ot Turcia ili Garcia nali obiknoveno tqh gi obvinqvame
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В понеделник започва ваксинация на животните в селото против антракс. Trebvashe da umre chovek za da gi vaksinirate murshiiiiiiiiiii
10
1
 
2
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Може да са туберкулозни, защото много ферми в Лудогорието кравите ги изкараха болни от туберкулоза.
9
5
 
13
 
! Отговори
страхотно преди 8 години
При ГЕРБ не е като при бай Тошо.При бай Тошо имаше ред и контрол при храните,особено при детските храни.При ГЕРБ всички са хукнали да печелят,кой както може.Превантивният контрол при храните май го няма никакъв.Като стане сакатлък някъде,изведнъж ... всички се загрижват.Дано няма още някой да хвърли топа от това заразено и преработено за продажба месо.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За тая транжорна в кв. Аспарухово по други сайтове пише, че била нелегална.
7
3
 
14
 
! Отговори
??? преди 8 години
да закрият институцията за контрол на храни,за какво ни е след като човек като умре се сещат.по добре да я няма,поне ще се пазим сами.сега разчитаме на нея,а тя нехае
6
3
 
7
 
! Отговори
защо преди 8 години
Не се ли изследва месото при продажбата му в транжорните?И изобщо има ли някакъв контрол при изкупуване на месото?Най-вероятното е - няма никакъв контрол.Що болни животни сме изяли, както и такива с неизвестен произход.Изпусната работа и няма никога вече да знаем какво всъщност ядем.
5
1
 
6
 
! Отговори
А преди 8 години
А кифтета има ли?После да не кажете,че га яхте кифтета ни ривахте.То от месо само наденици ли се правят,по принцип от един килограм месо може 300 килограма наденици да се направят.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Останаха само тия с лудата крава и птичия грип. Ама ГЕРБ ще докара още антракс за избирателите си, защото те го пожелаха :) Давай Боко, мачкай и троши ***!
3
17
 
5
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Давай Бойко размажи гиДавай Бойко накажи гиМачкай Бойко денонощно Мачкай Бойко силно мощно С Герб вървим напредГЕРБ = Сигурност и ред.
2
17
 
4
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Няма никакъв антракс. Това са комунистически измишльотини. Мачкай Бойко комунистите.
1
8
 
13
 
! Отговори
НАРОДЕН ГЛАС преди 8 години
Дръжте още тиквата и проджаното правителство и след някоя годинка и чума ще плъзне по нашите земи!!! Спете спете още и блейте на празна кошара докато ви то4ат сатъра!