Родни учени от БАН: Шест "Е"-та ни убиват!

Е127, 132, 143 и натриевият нитрит Е 250 предизвикват рак
21 юли 2015 17:35,
81
Родни учени от БАН: Шест "Е"-та ни убиват!
Снимка: архив, Булфото

Шест добавки в храните, означавани с "Е" и номер, увреждат ДНК-то и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване, обяви пред БТА доц. Георги Милошев, ръководител на Института по молекулярна биология към БАН.

Това е показало проучване чрез иновативен метод, извършено от екипа на лабораторията по молекулярна генетика към Института.

Оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е 143, консервантът натриев нитрит - Е 250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост са били обект на проучването.

Според доц. Милошев дори в дози, многократно по-ниски от сега разрешените, те създават риск от онкологично или друго заболяване, а освен това тези добавки предизвикват увреждане в ДНК-то ни.

"За да няма увреждане в ДНК тези добавки трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от сега разрешените", посочи той.

Учените са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейския агенция по безопасност на храните /EFSA/.

Милошев каза още, че от EFSA са отговорили, че проучването на лабораторията "има някои слабости и ограничения. Научната публикация, посветена на него, ще бъде предоставена на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет.

"Крайното становище на EFSA е, че научната публикация на българските генетици не осигурява нова информация, отнасяща се до оценката за безопасността на тези добавки, извършена досега от EFSA. Ако информацията не е нова за агенцията, защо досега не са предприети мерки за намаляване на токсичността на добавките или на употребата им?", попита доц. Милошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
10
 
17
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 8 години
БОЙКО БОРИСОВ е невинен!
16
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А имаме ли агенция по безопасност на храните или само чиновници,които дремят по бюрата??>?
15
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 41. Специално за кис. мляко преди 89, вкисваше защото санитарният контрол беше близък до 0. И бирата беше също хубава, само че с мишки в бутилката много често.
14
1
 
26
 
! Отговори
135 преди 8 години
Ако EFSA не чува, се отива по-нагоре и се пита Комисията. Имаме евродепутати - могат да поставят въпроса в ЕП. Щом имате аргументи, карате по по процедурата и догоре!
13
32
 
9
 
! Отговори
преди 89-та преди 8 години
вадехме от бозата мишки и от хляба ръждива тел. Ама върнете се ако можете, не ми пречи.
12
0
 
27
 
! Отговори
q3g54y преди 8 години
Е-тата не ни убиват, а ни КОНСЕРВИРАТ. Сега е на ход нов законопроект в НС, относно погребенията.Оказва се, че 7 години след като някой бил погребан, той въобще не се разлага и е невъзможно повторно погребение в същия гроб. Явно 7-те години в досегашния закон следва да се променят поне на 50.
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истинската превенция и информиран на обществото и тотален отказ от консумацията на тези храни. Но има много хора, които въпреки знанието колко са вредни пак ги консумират под предлог, че веднъж се живеело. Ами може и веднъж да се живее, ама до 60 години и толкоз. Това много ли е според вас.
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо нищо не се споменава за подстладителите: Е952, Е954, Е951, а захаринът, който е забранен от 1977, но с лекота още се прилага. Колко симптоми предизвикват тези подсладители и имитират разни заболявания.
9
2
 
10
 
! Отговори
до 20 преди 8 години
не яж захар в смисъл рафинирана бяла захар това което описваш.Точно от това става пробваи да не ядеш всичко което съдържа захар.До 10 дни коренна промяна
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички Е-та ни убиват! А те са стотици в храната и напитките ни! Най-важното - Защао се допускат? Говорят само, че са вредни и толкова. Кой ги допуска, защо ги допуска, как ги допуска и т.н. изобщо не се коментира! Това е таен геноцид! И за него се говори малко и никак. А къде са хората? Какво правят?
7
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички видове салами, дори и най-скъпите, съдържат натриев нитрит като консервант!Правете си сметката...
6
3
 
26
 
! Отговори
б преди 8 години
Много хора искат преди 89.Дори и да се върне вече сме в капана с дълбока рана.Самите семена са променени неможе да ги ползваш до 3 поколения и растението се разпада 1 година 5т домати 2 година 2т 3 година няма никои.
5
2
 
31
 
! Отговори
b преди 8 години
Здравословно няма вече,гледаш домати вадиш ги с замърсена вода садиш ги в замърсена почва също е с другите неща рибата пълна с живак месото с хормони.Какво правим сега пак нищо.
4
35
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
стига с тия червени *** от бан!
3
10
 
4
 
! Отговори
KoMyHuKaTuBeH преди 8 години
ПИШЕМ С ГОЛЕМИ БУКВИ ПОД СТАТИЯТА!
2
0
 
52
 
! Отговори
sostin преди 8 години
И като ни убиват , толкова ли е трудно да им се шибне абсолютна забрана , и да се приключи а ??? Е-та Ме-та, тва сичко се забранява като е опасно за здравето и точка, или така е по - игодно да ни тровите па после да ни продавате лекарства , гадове мръсни.
1
0
 
59
 
! Отговори
B преди 8 години
ТОВА ГО ЗНАЕМ КАКВО ПРАВИМ ПО ВЪПРОСА.НИЩО