Здравето зависи от емоциите ни

То е адаптация
23 юли 2015 20:53, Румяна Тасева
5
Здравето зависи от емоциите ни
Източник: Reuters, архив

Здравето е състояние на пълно физическо (биологично), психическо и социално благополучие, а не само отсъствието на болест или недъг.

Това е определението на Световната здравна организация.

Много са факторите, от които зависи индивидуалното здраве на човека. Всеки от тях е еднакво важен и нарушаването дори на един параметър може да доведе до разболяване. Много са и специалистите, които дават свои определения, разширяват и допълват, за да бъдат обхванати всички аспекти, но ако трябва да изразим всичко с една дума - тя е адаптация.

Когато човек е здрав, той не си дава сметка към колко промени и условия тялото се адаптира автоматично, по подразбиране...

Обикновено сме склонни да обвиняваме средата, гените си, времето, работата, храната и още, и още... Надяваме се да подобрим здравето си като подобрим едно-две от изброените неща.

Но колко от нас могат да го постигнат - да създадат напълно благоприятна средата, в която да живеят? Имаме ли способност да направляваме обстоятелствата, за да имат те единствено благотворно влияние върху здравето ни?

Има ли друг вариант? Да, има.

Другият вариант е повишена приспособимостта и гъвкавост, развитие на емоционална интелигентност и придобиване на мъдрост, с други думи развитие на адаптивни умения, които ще ни помогнат да поддържаме здравето или да го възстановим.

Целия материал, свързан със здравето и емоциите, може да прочетете в здравно-медицинския сайт Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.