Тенът показва, че кожата е увредена

Солариумът повишава риска от развитие на меланом с 20%
28 юли 2015 15:17,
12
Тенът показва, че кожата е увредена
Ройтерс, архив

Летният сезон обикновено върви ръка за ръка с някои разкрасяващи процедури, повечето от които са безвредни за здравето. Събирането на тен в солариума прави изключение.
 
Излагането на ултравиолетови лъчи, без значение дали е на плажа или в солариума, е вредно за кожата. Това не само води до появата на бръчки, кафяви петна и признаци на преждевременно стареене, но може да допринесе и за развитието на кожен рак.
 
По данни на Фондацията за рака на кожата в САЩ само една сесия годишно излагане в солариума повишава риска от развитие на меланом с 20%. Всеки следващ път през същата година увеличава опасността с почти 2%. Рискът е най-голям сред юношите.
 
След шест или повече посещения в солариума рискът от развитие на меланом се повишава с цели 73%. Меланомът е най-смъртоносната форма на кожен рак. Той се развива в меланоцитите – клетките, които произвеждат меланин.

Соларните студия използват лампи, които излъчват както UVA, така и UVB лъчи, но UVA лъчите преобладават. Потъмняването на кожата е реакция срещу вредното влияние на тези лъчения – вид защитен механизъм.
 
С течение на времето, без значение дали вредните лъчи са от слънцето или солариума, те причиняват увреждания, които водят до преждевременно остаряване на кожата, могат да причинят и кожен рак. Много е важно да се запомни, че няма безопасен начин, по който да се сдобием с тен.
 
Едно от разпространените погрешни схващания е, че постигането на определен тен намалява уврежданията по кожата. По този начин може да се предотврати изгаряне, но то самото е доказателство за увредена кожа. Дори и когато кожата не почервенява, увреждането е факт.

Още за красотата и здравето научете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 10На полето не съм виждал как се работи но на други места съм го правил и НЯМА ПРОБЛЕМИ!!Няма шапки, няма тениска дори и по цял ден на слънцето.Стига да си на 20-30 години. Но ако си на 60-70 и каска да си сложиш е все тая.Пишат глупости колкото да не заспят.А *** в Африка като се завиват с едни тензухени завивки .............леле!Само че там ако имаха тензухена завивка направо се женят щото са бУгати!
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що пишете глупости???Ако е така то нямаше да има жив човек на земята бе ***.Ами едно време хората като са си изкарвали хляба на полето и цяло лято са били на слънце трябва да са умирали преди да се родят едва ли не.А оня по=долу с бенките и поетната да си погледне ЕГН-то и ще разбере ЗАЩО му се случват тези неща.
4
1
 
5
 
! Отговори
БУРГАЗЛИЙКА преди 8 години
СТАРА ИСТИНА: СЛЪНЦЕ, ВЪЗДУХ И ВОДА ЛЕКУВАТ ВСИЧКО...
3
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според тази статия *** не трябва да са живи, толкова тежко са увредени.Аман от "учени"
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навремето като по-млад много ходих на плаж - живея покрай морето. Всяко лято ставах черен след 30-40 бани. Сега в днешно време, целият съм в бенки по ръцете, торса, гърба. Статията по-горе си е едно към едно.
1
11
 
10
 
! Отговори
Ни Ло преди 8 години
пАлни глупости!