Какво да правим при ухапване от паяк?

И в България се среща черен отровен паяк
30 юли 2015 18:56, Румяна Тасева
7
Какво да правим при ухапване от паяк?
Ройтерс, архив

Ухапванията от паяк са по-често неприятни, отколкото опасни. Изключение правят ухапванията от отровните паяци. В тази група попадат тарантулите, „черната вдовица“, червеногръб паяк, шестоок пясъчен паяк, миши паяк, кафяв чилийски отшелник, бразилски скитащ паяк, сиднейски тунело-паяжен паяк, китайски паяк и др.

Тези паяци предпочитат топъл климат. Обикновено обитават тъмни и сухи места и правят паяжини на по-скрити места, където рядко има движение на животни и хора. Добър пример са сухи кладенци, около тръби, бараки, при складирани дървени трупи, но и занемарени постройки, килери и др.

В България се среща черен отровен паяк, който се намира по места, обитавани от домашни животни, като обори, навеси. Опасни са женските индивиди, като характерното за този паяк е, че напада, когато е раздразнен. Активен е предимно нощно време.

Симптомите при ухапванията от паяк са различни. Усещането от ухапването от тарантула напомня ужилване от пчела или оса, но пък това от „черна вдовица“ не създава болкови усещания в момента на акта. Ухапването от черен отровен паяк се усеща като убождане.

В повечето случаи при ухапване от отровен паяк се получава оток, парене, сърбеж, кожни изменения, болка на мястото на ухапване. При ухапването може да се образува различно петно. Например при черния отровен паяк то е синкавочервено с блед ореол. Ако ухапването е от черна вдовица, 1-2 часа след това кожата почервенява.

Практични съвети при ухапване от паяк ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност не е заглавиеПросто авторът не знае какро да прави ако го ухапе паяк
2
0
 
17
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
И в крайна сметка какво да правим?Много дърпани локуни и нищо свързано с написаното заглавие.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ударете му един чехъл . Само внимавайте да не ви види София Лорен.