Слънце, вода, море... но какви са опасностите?

Хлорът в басейните причинява инфекции, алармират лекари
Обновена: 5 авг 2015 13:54 | 5 авг 2015 13:47,
13
Слънце, вода, море... но какви са опасностите?
Снимка: bgonair.bg

Препаратите, които се използват при поддръжката на басейните и особено хлорът, са основните причинители на инфекции, алармират лекари. В разгара на летния сезон оплакванията на плажуващите нарастват, макар повечето басейни да са добре поддържани.

Опасни ли са градските плажове и вреди ли прекомерната употреба на химикали?

Освен вредните микроби, хлорът във водата убива и т. нар. полезни бактерии в организма. Това причинява повечето инфекции, особено при жените, посочват гинеколозите.

"Когато водата, съдържаща хлор, убие тези лактобацили, тяхното изчезване или намаляване във влагалищната екосистема, провокира растежа на някои от останалите микроби, живеещи нормално във влагалището. Най-често това са гъбите и анаеробите", обясни гинекологът Стефан Ковачев пред България Он Ер.

Химикалите във водата дразнят очите и кожата. Най-много оплаквания има от хората с по-чувствителна кожа.

"Най-много, което може да се причини, никак не е рядко обаче, това са контактните и ретативни реакции. Много рядко има алергия", каза Венцеслав Тодоров, специалист по кожни болести.

Лекарите съветват хората да обръщат повече внимание на личната си хигиена. Жените трябва да бъдат особено предпазливи и да използват специални продукти.

"Препоръчително е да се използват вагинални препарати, които съдържат точно тези лактобацили, които се убиват от водата в басейните, съдържаща висок процент хлор", допълни д-р Стефан Ковачев.

Според специалистите басейните у нас са много добре поддържани. Въпреки това основното притеснение на хората си остава чистотата на водата.

Хората се притесняват и от количеството на химикалите, които се слагат в басейните.

"Още като влезеш в самата вода почват да ти се зачервяват очите, даже ти се гади, става ти гадно", споделя момиче, което посещава градските плажове.

Мъж дори споделя, че е виждал хора, на които им се отразяват химикалите и им се променя цветът на косата.

Собствениците на басейни признават, че се използват големи количества хлор, за да покрият всички изисквания и да гарантират чистотата на водата.

"Събота и неделя, когато има много хора и когато слънцето е много силно, няма как водата да не се замърси по-бързичко, отколкото трябва. И през самия ден още се слагат тея препарати, а не в края", обясни зам.-управител на столичен басейн.

Основната отговорност обаче остава върху плажуващите. Освен градските басейни, така и морските плажове крият големи опасности.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хлора е просто елемент, който убива бактерии. А инфекциите се създават от чужди и неприсъщи за организма бактерии. Пример: Хлора може да избие на някоя жена в басейна нормалната микрофлора и фауна и като се наруши равновесието. Тогава се населват други микроби и няма какво да ги спре. т.е. хлора тогава е бил прекалено много за нейната пеперудка и недостатъчен за чужди бацили.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4,10а хлора,де го блъскат у басейните ,що е ?не се заяждам
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимен 7пич, маце, да си чел(а). елементарна химия.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
П.С.... на полянката с флаконче водичка да се фъска за охлаждане и това е. А бургазлий, варненци и прилежащите,тях не ги мислете на плажа. Единственият им проблем е, че селяни им пречат на гледката и им мърлят моренцето като невидели(няма да казвам като ***)..... Оппа, казах го. Айде, хубав остатък от лятото!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, най-умните, сред умните, демек списвачът на материала. Тоя хлор, знаете ли, че пази от холера и куп други глупости? Който не си е замил дъто и го топне в басейна, ей сега сте пипнали едно Ешерихия коли. Какъв процент си вземат хубав душ със *** преди влизане на потните повмирисани телца?! - Мноого малък. Всеки да си решава за плюсовете и минусите къде да влиза или да си пуска децата. Най-евтино и безопасно, на който не му отърва - на полянката...
5
2
 
1
 
! Отговори
до преди 8 години
До Анонимен 4ко речи ????
4
1
 
4
 
! Отговори
Burgaskia преди 8 години
Ne mi stana iasno ot koga se plajuva na basein. I vsichki stolichani kato kajat "otivam na plaj" pak govoriat za basein me hvashta jal. Toi Heminguei si e kaxal choveka...
3
0
 
2
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
хлора в басейна не трябва да е повече от 2 ppm...
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Химическо съединение или елемент не могат да са инфекциозни агенти. Ей джурналисти...
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без химикали басейна се превръща в каталог по микробиология. На който не му харесва - на селската река...или септичната яма наречена Черно море.