Българинът си мре от сърце отчита Евростат

През миналата година 70 хил. са починали от съдречно-съдови болести
8 авг 2015 10:30,
62
Българинът си мре от сърце отчита Евростат
Снимка: flickr

През миналата година от близо 108 хиляди починали българи - над 70 хиляди са поради причини, свързани с органите на кръвообращението, сочат данни на НСИ.

Според родната статистика - от 1500 починали българи на 100 000 души - близо 1000 са поради причини от сърдечно-съдов характер. От тези хиляда смъртни случая - близо една трета се падат на исхемична болест на сърцето, която е една от водещите причини за смъртност както у нас, така и в рамките на ЕС.

Анализът на Евростат оформя две основни групи като причини за смъртност - "податливи" причини - когато човешкият организъм по един или друг начин е по-податлив към определено заболяване. И потенциално "предотвратима" смъртност - когато здравната система на дадена страна може да предотврати чрез по-добрата си намеса фаталният изход за човешки живот.

Над 590 000 "податливи" смъртни случая в ЕС са можели да бъдат потенциално избегнати от здравните системи със съответното по-добро здравеопазване.

Други над 1 милион смъртни случая в ЕС се водят в графата на т.нар. "предотвратими" смъртни случаи в общественото здравеопазване на ЕС, отчита анализът на Евростат.

По данни на европейската статистика - болестите на сърцето /и по-специално исхемичната болест/ са сред водещите, но предотвратими причини за смъртност сред европейските граждани.

Най-ниски коефициенти в групата на т.нар. "предотвратими" смъртни случаи са регистрирани в страни като Испания, Кипър и Италия - по около 150 на 100 хиляди, Гърция - 163 и Швеция – 167.

Най-високи стойности на "предотвратими" смъртни случаи са отчетени в страни като Литва - 440 на 100 хиляди, Латвия - 410, Унгария - 403, Словакия и Румъния - по 345 и др.

България се нарежда в "златната среда" по "предотвратими" смъртни случаи в ЕС - 242 на 100 хиляди души.

Евростат отчита, че мъжете в ЕС умират повече от жените и по двата показателя за смъртност - "податливост" и "предотвратимост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живота сега е прекрасен, да го дуате ***...а комуниста ленинеца да приеме , че съм му *** на плешивото теме...
13
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Причините:а) постоянния Кемтрейлс който се сипе върху нас всеки денб) *** с които ни тровят от търговските веригиНякакъв *** по-долу написал че щял да яде от Био магазини - първо че няма никаква гаранция че в Био магазините не са същите *** и второ от Кемтрейлс няма как да избяга, в каквито и ще магазини да ходи!
12
9
 
10
 
! Отговори
666 преди 8 години
На *** Глама винаги лошите западняци са му виновни за малоумието си!
11
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо никой не смее да каже , че това е резултат от алчността на големите търговски вериги?Че техните несметни печалби са за сметка на здравеопазването и цената я плащаме с живота си?...Българинът трябва да разбере, че комунизма когато всичко беше безплатно свърши. Сега сме демокрация и пазарен капитализъм - най-спреведливата система. Който е кадърен и работлив, който мооже да прави бизнес и има пари си купуа от био магазините, а недудачниците и некадърниците да ядат *** от хипермаркетите
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В евроатлантическия *** от всичко вече се мре.
9
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
1- личните лекари с направленията2- отровната храна която ядем в ече 25 години3- огромният стрес на който сме подложени 25 години4- безработицаи безпаричие престъпност наркотици
8
1
 
10
 
! Отговори
358 преди 8 години
Фалшивите мазнини в изкуствените продукти като маргарин, майонеза, фалшиво краве масло, всички колбаси, изкуствени сметани за готвене и др. . Консумацията им нараства с месеците на захлаждане, което е инстинктивна привичка преди зимния сезон . Когато дойде баба ви зима вече имате солидно задръстване по артериите . А през пролетта оцелелите се поздравяват - пролет пукна ,ние не . Не купувайте *** на алчните търговци , не употребявайте пържена храна .
7
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 8 години
Всичко в тоя живот трябва да се прави от сърце... Дори смъртта!
6
10
 
13
 
! Отговори
рени преди 8 години
Средната продължителност след 89г. се е качила бая. И по онова "хубаво" време хората са умирали повече. Колкото и да не ви се вярва, сега първо храните са по добре, нищо че мелите само глупости, второ здравеопазването е на по високо ниво, има повече лекарства, и вредните производства са сведени до минимум. Едно от най-вредните неща домашната ракия, другото цигарите, вместо да купи с парите риба богата на омега3, ганъо бичи стекове с цигарки, и карантия. Не се движи щот колата е на газ.
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алчността на "големите" търговски вериги е само една част от проблема. Твоята алчност е другата...
4
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрация..нали за нея рипахте по площадите?!?..............Да така е ... рипахме и достигнахме свето и сме доволни от резултата !рипай и ти де !
3
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българинът си мре от сърце............Българинът си мре от злоба и простотия бих казал аз ... буквално.
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема на *** е ГМО-то , но си заминава като 2х2 :)Иначе в Америка продължителността е повече...
1
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ ТАКЪВ Е РЕЗУЛТАТА ОТ МЕНТЕ ХРАНИ МЕНТЕ АЛКОХОЛ И БЕЗАЛКОХОЛНИ И НАЙ ВЕЧЕ ОТ ИЗПОЛЗВАНИТЕ ЕМУЛАТОРИ. А ЗА ПАЛМОВОТО МАСЛО В СИРЕНЕТО И КАШКАВАЛА ИЗОБЩО НЯМА ДА КАЖА НИЩО. ЧЕСТИТА ВИ СЛОБОДА И ДЕМАДЕКРАЦИЯ ДРУГАРКИ ДРУГАРИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА. ТОВА ИСКАХТЕ ЗА ТОВА СКАЧАХТЕ ТОВА И ПОЛУЧИХТЕ. ЧЕСТИТО!!!