Нехочкинов лимфом – най-честият рак на кръвта

Честота е 14-19 на 100 000 души годишно в развитите страни
25 авг 2015 09:55, Румяна Тасева
2
Нехочкинов лимфом – най-честият рак на кръвта
Снимка: Reuters, архив

Нехочкиновите лимфоми са много голяма и разнородна група лимфопролиферативни заболявания. Тяхното изключително многообразие се обяснява с възможността за злокачествена клетъчна пролиферация на всеки етап от диференцирането на лимфоцитната популация. Той се формира, след като един лимфоцит става анормален. Тази анормална клетка започва да се дели и да прави копия на себе си. Новите клетки се делят отново и отново, като по този начин се създават все повече и повече анормални клетки, които не умират, когато трябва. Те не предпазват организма от инфекции или други заболявания.

Колко често се среща?
 
Нехочкиновият лимфом е най-честата малигнена хемопатия. Честота е 14-19 на 100 000 души годишно в развитите страни. Съставлява около 4% от всички неоплазми, но са най-честото злокачествено заболяване във възрастта между 20 и 40 години. Първият пик е в млада възраст, постепенно честотата нараства с възрастта. Вторият пик е около 50-годишна възраст. От 70-те години на XX век броят им нараства с 3-4% годишно. Съотношение мъже - жени е 3:2.
 
Каква е причината за болестта?
 
Обсъжда се ролята на прекарани инфекции от лимфотропни вируси, които водят до хронична дестабилизация на имунната система (Ebstein-Barr вирус). Етиопатогенетично значение за някои лимфоми (главно стомашни) има инфекцията с Helicobacter pylori. Повишен е рискът от възникване на нехочкинов лимфом при заболявания, предизвикани от или довели до имунна дисрегулация, като продължителна медикаментозна имуносупресия след органна трансплантация, СПИН и т. нар. "предлимфомни състояния"- ревматоиден артрит, хронична автоимунна хемолитична анемия и др. При много лимфоми се установяват цитогенетични аномалии, някои от които са патогномонични; наблюдава се фамилност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
3
 
! Отговори
Борис преди 8 години
И на кого е нужна тази информация освен на студентите 3 курс медицина? Ако е само за да пълните страницата,то препишете нещо за. атомната физика или дескриптивната геометрия-на чалга-читателите които са мнозинство в сайта ви ще им е интересно...