Време ли е за "дигитален" детокс?

Признаци, че трябва да оставите телефона и компютъра
27 авг 2015 10:03,
4
Време ли е за "дигитален" детокс?
Снимка: Reuters, архив

В ерата на технологиите се случва така, че животът на много голяма част от хората се върти около различни технологии и платформи. Така например, тези, при които работата им е свързана с компютър, извършват много дейности едновременно - често посещават социалните мрежи, слушат музика, работят и т. н.

Процесът, свързан с „поглъщането“ на информацията до обработването ѝ и прилагане на конкретното знание и умение на практика, изисква дисциплина и тишина, а не отвличане на вниманието.
 
Така понякога може да се стигне до необходимост от „дигитален детокс“. Кои са признаците, които подсказват за това?
 
1. Никога не дочитаме дадена статия от начало до край
 
Извършването на няколко дейности едновременно обикновено се свързва с онлайн навици, които определено въздействие върху когнитивната функция. В данните на проучване, проведено през 2009 г., се посочва, че способността да се отсява информацията може да се повлияе негативно от прекомерното „ментално жонглиране“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Никога не дочитаме дадена статия от начало до край" ... и хубосниците са сложили продължението на статията на друго място :) еми как да я прочетем докрай бре хаахахха
2
0
 
12
 
! Отговори
onz преди 8 години
ако вземем предвид факта че в определени сайтове половината статии са четвъртокласнически превод от достоверни ресурси като яплакалъ, рентв и фишкинет, що да дочитам до край ...
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как да дочетем статията до края, като го няма, а вместо това има скапан линк към друг сайт :(