Разликата между лятната депресия и лятната умора

Сезонното афективно разстройство засяга повече от 5% от населението
28 авг 2015 16:20,
2
Разликата между лятната депресия и лятната умора
Снимка: Reuters, архив

Сезонното афективно разстройство (САР) засяга повече от 5% от населението на САЩ. Касае се за т.нар. зимна депресия. Тя се отключва ежегодно с намаляването на продължителността на деня и застудяването на времето. При част от пациентите, диагностицирани с разстройството, се наблюдава лятна форма на страданието, наречена лятна депресия.

Лятната депресия все още озадачава учените. Макар и да се среща сред пациенти със зимна депресия, изглежда, че причините, водещи до лятната форма на заболяването са различни. Някои от симптомите също не се припокриват. Най-често симптомокомплекът включва загуба на тегло и апетит, раздразнителност и нарушен сън.
 
При всяка форма на депресия в мозъка се откриват промени. Те са предимно от функционално естество и засягат баланса на биологично активните вещества (т.нар медиатори). При депресия се отчита повишаване на задържащите за сметка на възбуждащите медиатори. Ролята на антидепресантите е да възстановят баланса между тези молекули.
 
В литературата се откриват различни обяснения за отключването на лятна депресия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лятната депресия се среща при пациенти със зимна депресия: ми то тия хора значи са си просто в депресия, няма нищо общо с времето.