Хранителни алергии при децата – какво трябва да знаем?

Хранителните алергии са патологични имунни реакции на организма
1 сеп 2015 16:50,
0
Хранителни алергии при децата – какво трябва да знаем?
Снимка: Reuters, архив

Хранителните алергии в детска възраст имат различни клинични проявления. Общото между всички състояния, попадащи в тази категория е провокиращият фактор, който се намира в храната и предразположеността на имунната система към алергични реакции. Детската храна е различна за отделните възрастови периоди. Освен това, имунната система се променя с възрастта. Тези факти обясняват защо хранителните алергии се появяват в различно време от израстването на детето.

Рисковите фактори за отключване на хранителни алергии действат в своята съвкупност, а тежестта на всеки един от тях е различна в отделните случаи. Такива фактори са кръвни роднини с алергии, медикаментозно лечение на майката по време на бременността, ранното захранване и еднообразното хранене на детето. Липсата на рискови фактори не изключва възможността за поява на хранителна алергия при детето в определен възрастов период.
 
Механизмите на развитие на хранителните алергии също са разнообразни. В детска възраст от значение е незрялостта на имунната система, склоннистта и към генерализирани реакции и несъвършенството на бариерните функции на покритието на гастро-интестиналния тракт.
 
Във всички случаи обаче, хранителните алергии са патологични имунни реакции на организма към определени химични компоненти на приеманата храна. В кръвта се образуват антитела към белтъчни молекули в храната. Тези антитела обаче, се разпространяват из цялото тяло и, при прием на алергенната храна, предизвикват реакция, както в храносмилателния тракт, така и в кожата, дихателните пътища и сърдечно съдовата система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари