Енергиен дефицит - причина за развитие на Паркинсон

При болестта на Паркинсон се получава отмиране на мозъчни клетки
7 сеп 2015 11:23, Румяна Тасева
2
Енергиен дефицит - причина за развитие на Паркинсон
Снимка: Reuters, архив

Болестта на Паркинсон е много вероятно да се развива в резултат на енергиен дефицит на клетъчно ниво, става ясно от новополучени резултати на изследователски екип от Университета на Монреал. Подобни необичайни екстремни потребности от енергия на невроните, отговарящи за регулиране на движенията, води до изтощаването им, се пише в статия на journal Current Biology.

Изследването е на Луи-Ерик Трюдо, професор по фармакология и невро науки, който през последните 17 години изучава области в мозъка, свързани с болестта на Паркинсон, шизофрения и наркотична зависимост.
 
При болестта на Паркинсон се получава отмиране на мозъчни клетки в т.нар. „черно вещество“ (субстанция нигра), структура, намираща се в средния мозък. Функция на тези клетки обаче е да синтезират допамин, невротрансмитер, с чиято помощ се регулират движенията, емоциите и др.
 
При спад на нивата допамин се проявяват признаци, които насочват за невродегенеративното заболяване. Такива са тремор, забавени движения, скованост, постепенна загуба на способността за равновесие, оттам и влошаване на походката, речта. Впоследствие се засяга въобще качеството на живот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Паркинсонът и алцхаймер се придобиват или както е модерно да казват днешните доктори "отклчват", но не от нищото, ами точно от ваксини против грип, които съдържат живак. Всеки който е с отворен ум , ще потърси и ще си докаже нещата...Това са т.нар man made diseases, които