Съвети за успешни начало и край на учебната година

Нарушението на концентрацията се среща при много деца
16 сеп 2015 13:00, Румяна Тасева
1
Съвети за успешни начало и край на учебната година
Снимка: Reuters, архив
Временното нарушаване на концентрацията може да се забележи при голяма част от децата като то е последица от много и различни причини. Навреме ли си ляга вечер детето например? Ако отговорът е, че често пъти изпускате ситуацията от контрол и то не получава необходимите за възрастта му часове пълноценен сън, задайте си въпроса: А самите вие в състояние ли сте да се концентрирате, когато сте уморени и недоспали?
 
Ето и други чести виновници за нарушеното внимание в час, последвано от неуспехи: преумора, неправилно хранене, проблеми, свързани със здравето, емоционална лабилност поради различни стресови фактори (отдалечаване от семейството, травми) и др.
 
С престъпването на училищния праг детето се сблъсква с редица изисквания: трябва да може да следва и изпълнява инструкциите на учителя, да работи независимо за дадени периоди от време и да работи успешно съвместно със своите връстници. Постепенно задачите се усложняват като от него се изискват все по-специфични умения. Детето развива също така определени социални умения, които ще му служат през целия живот и също ще са от решаващо значение за неговия успех и развитие. В основата на усвояването на всичко това е възможността му да работи концентрирано по време на учебния процес. И докато всички деца в училище понякога изглеждат разсеяни и невнимателни, определени признаци сочат, че към някои от тях трябва да се подходи с повишено внимание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снимка от Китай!Вие верно ли?смешници