Навиците, които причиняват мигрена

Промяна в начина на живот може да облекчи главоболието
17 сеп 2015 18:13,
1
Навиците, които причиняват мигрена
Снимка: Reuters, архив

Не всички силно болезнени главоболия са мигрени. Симптомите на мигрената включват пулсиране в определена област на главата, гадене, а също така и усещане за изтръпване и "мравучкане" в областта на лицето или ръцете.

Някои хора виждат ореол, точки, вълнообразни линии или проблясвания малко преди началото на мигрената. Тя обикновено трае между 4 и 72 часа. Мигренозният пристъп може да настъпи внезапно или да се развива в продължение на часове. Разделя се на три стадия – предупредителен стадий, пристъп и следпръстъпен стадий.

 
Според екип щатски учени от медицинския институт „Джон Хопкинс“, близо 72 % от хората по света са предразположени към развитие на мигрена. Като най-честа причина за това се сочи стресът, но има редица „малки причини“ и зловредни навици, които могат да отключат пристъпите. За да сте една крачка пред болката, вижте кои са те.
 
Пропускане на обяда
 
Пропускането на обяда е изключително рискован ход за предразположените към мигрена хора. Учените не са сигурни на какво точно се дължи това, но свързват нередовното хранене с хипоталамуса – част от мозъка, която управлява „часовника“ на нашето тяло. Подобно на кучето на Павлов, в организма ни една лампичка „светва“, когато дойде време за хранене, но ние сме заети с нещо друго или пък опитваме да ограничим калориите. В този случчай главоболието е сигнал за някаква необходимост.
 
Мигрената е свързана и с понижаването на кръвната захар и кръвното налягане, затова спазването на добър хранителен режим е повече от препоръчително.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари