Проблемна кожа: Как да разпознаем розовия лишей?

Заболяването представлява остра дерматоза
23 сеп 2015 14:42, Румяна Тасева
0
Проблемна кожа: Как да разпознаем розовия лишей?
Снимка: Reuters, архив

Известен с името розов лишей, заболяването представлява остра дерматоза, която протича със зачервени или зачервени и лющещи се лезии по кожата. Терминът лезия, означава нарушаване по някакъв начин на целостта на кожата, било то чрез травма или вследствие на някое заболяване. Самото заболяване не се повтаря повече след преболедуване, защото се изгражда траен имунитет.

Има няколко теории за появата му. Едната е, че се причинява от херпесен вирус (номер 7), защото е по-често при лица, които са имали контакт с други, боледуващи от розов лишей. Наблюдавани са случаи на заболяването след обличане на неизпрано ново бельо – това се приема за вид контактна алергия.
 
По отношение на проявата му, най-честа е през лятото и есента. А по отношение на възрастовия диапазон, засегнати са лица между 15 и 30-годишна възраст. В началото се появява петно, което е с кръгловата форма и малко по размери, имащо червеникав цвят. При докосване може да се усети леко надигнатият ръб на образувалата се лезия, която има размер в диаметър от 1 до 5 см. По периферията на надигнатия ръб се наблюдава залющване от епителни клетки.
 
Това първоначално появило се петно след една или няколко седмици се съпровожда с появята на нови петна по тялото и крайниците, които са различни по размер. Началното петно се нарича още майчино или "медальон", заради специфичната си форма, защото в централната му част остава едно избледняване.
 
Появяващите се впоследствие лезии са първоначално малки по размери – няколко милиметра, но след това нарастват до 1-1,5 см в диаметър. Те се разполагат сравнително симетрично по кожата на гърба и оформят фигура, силно наподобяваща формата на елха. Друга характерна проява е да "обхващат" тялото като тениска, тоест появяват се в горната част на мишницата и целия торс.
 
При деца има възможност за обхващане на лицето, както и окосмената част на кожата на главата. Рядко може да се засегнат и лигавицата на устната кухина. Самите лезии представляват розови до леко зачервени петна, които над повърхността си имат залющване от епителни клетки, което се нарича с медицинския термин – сквами.
 
Като цяло сърбеж може да бъде наблюдаван, но той е по-чест симптом при негроидната раса. Освен това лезиите са по-силно изразени и преминават по-бавно.
 
Като цяло преминаването на заболяването до пълно оздравяване охваща период от няколко седмици – четири до шест, но може да продължи и няколко месеца в редки случаи. На мястото на лезиите остават петна с повишена пигментация, но тя избледнява с времето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари