Задавяне при детето - помощ и усложнения

Децата най-често поглъщат предмети
19 окт 2015 22:46, Румяна Тасева
3
Задавяне при детето - помощ и усложнения
Снимка: Reuters, архив

На всеки му се е случвало да се задави, било то с храна или някаква течност. Това се дължи на ситуация, в която поради някаква причина, вместо към хранопровода и стомаха - храната или слюнката преминават към трахеята. В леките случаи може просто да се закашляте по-продължително време, но при тежките, със запушване на трахеята, има опастност от задушаване.

Децата са този контингент, при който най-често става поглъщането или аспирирането на някакви предмети с малки размери или различни видове семена, зърна.
 
По невнимание и по време на игра те могат да аспирират (вдишат) различни пластмасови или от друг материал с малки размери предмети – монети, копчета, дребни части от играчка. Не са за пренебрегване ядките – фъстъци, орехи, бадеми, кашу. Както и растителни зърна, било то царевични, грахови, бобени, лещени и други.
 
Особено опасни са набъбващите, тоест тези които абсорбират вода и увеличават големината си. Такива са чуждите тела от растителен произход. Слънчогледовите семки от своя страна са богати на мазнини, които при отделянето си стимулират бързото разрастване на съединителна тъкан и затрудняват изваждането на попадналото семе.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари