Как се откриват заболяванията на млечната жлеза?

Основно значение има самоизследването
22 окт 2015 08:09,
2
Как се откриват заболяванията на млечната жлеза?
Снимка: Reuters, архив

За откриването на заболяванията на млечната жлеза основно значение има самоизследването. Точната диагноза на патологичния процес се поставя и чрез множество методи от специалисти.

1. Самоизследване на млечната жлеза
 
Самоизследването на млечната жлеза трябва да се извършва всеки месец още от млада възраст. То е важна стратегия за ранното откриване на рака на млечната жлеза. Целта на самоизследването е жената добре да познава гърдите си и при всяка промяна своевременно да потърси медицински специалист.
 
Изследването може да се извърши в изправено и в легнало положение. Когато жената е изправена, ръцете й могат да бъдат в три различни положения – отпуснати до тялото, повдигнати над главата или положени върху кръста. Първо е необходим внимателен оглед на гърдата за зачервяване, оток, кожни промени, при което ръцете са плътно до тялото. После се вдигат над главата – гърдите трябва да останат симетрични и в тази поза. Наличието на асиметрия насочва към заболяване.
 
Изследването на млечната жлеза се извършва с нежна и внимателна палпация (опипване) на гърдата. Пепоръчително е това да се прави по време на къпане, когато влажната кожа повишава чувствителността на пръстите. Следва внимателно опипване на лимфните възли в подмишницата и над ключицата.
 
За изтичането на секрет се проверява чрез леко притискане на зърната между палеца и показалеца. Самоизследването завършва в легнало положение с една ръка, поставена зад главата. Другата ръка опипва с кръгообразни движения срещуположната гърда, започвайки от периферията й.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смятам да подам съдебен иск срещу Москов. моята сестра има мигрена. лекарите казаха като заболи главата да й даваем Кола Кола, а в по-активан възраст да пие кафе - кофеина лекувал. сега Москов обявява кофеина за вреден и го облааг с данък. Смятам да го осъдя.