Храни срещу рак на дебелото черво

Богатото на фибри меню е от съществено значение
26 окт 2015 14:57,
0
Храни срещу рак на дебелото черво
Снимка: Reuters, архив

Ракът на дебелото черво е сред най-често срещаните онкозаболявания, отнемащи живота на стотици хиляди всяка година. Според експертите нарастващата му честота и сред младите показва необходимостта да се проучат възможните причини и външни влияния, като например липсата на скрининг програми.

Наред с това, някои поведенчески фактори са идентифицирани като рискови за развитие на рак на дебелото черво - липсата на физическа активност, тютюнопушенето, затлъстяването и неправилното хранене.
 
Ако в семейството има случаи на колоректален рак или други тревожни симптоми, консултацията със специалист е задължителна. Добрата новина е, че ракът може да бъде предотвратен – на първо място с повече движение и промяна в хранителния режим. Ето кои съставки в менюто биха могли да спомогнат за надвиване на болестта.
 
Кафяв ориз
 
Според учените при хората, които консумират кафяв ориз поне веднъж седмично, рискът от появата на опасни за здравето полипи намалява с над 40%. „Тайната“ е във високото съдържание на фибри.
 
Те минимизират контакта на канцерогени с клетки на дебелото черво, а селенът, който също се намира в кафявия ориз, е показал пред научния свят антираковите си свойства.
 
Сьомга
 
Сьомгата е видът риба, която е най-богата на омега-3. Тези мастни киселини потискат развитието на простатен рак, а когато той вече е наличен – забавят разрастването му.
 
Дефицитът на витамин D също играе роля за развитието на колоректален карцином, така че от рибата можем да си набавим достатъчни количества и от него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Може да опитате и FOLAXAN folaxan-bg