7 начина да "забързаме" метаболизма

Не е трудно да подобрим обмяната на веществата
29 окт 2015 14:10,
6
7 начина да "забързаме" метаболизма
Снимка: Reuters, архив

Под понятието "метаболизъм" разбираме обмяната на веществата в циклични процеси, жизненонеобходими на живия организъм. Те му позволяват да расте, да се размножава и да реагира адекватно на дразненията от околната среда.

Бавното преработване на веществата в тялото е проблем, с който се сблъскват голяма част от хората –поради неправилно хранене, обздвижване или ендокринологично заболяване. Своевременното му решаване е от съществено значение за поддържането на добро здраве и оптимално тегло.

 
Макар да изглежда трудна задача, метаболизмът може да се подобри много лесно – с някои прости, но изключително ефективни техники.
 
Повече сън
 
Времето, прекарано в сън, има важна роля за поддържането на бърз метаболизъм и здравословно тегло. Изследванията показват, че недоспиването поврежда функцията на известния като „хормон на глада“ грелин. Така често, когато сме неотпочинали, изпитваме чувство на вълчи глад и компенсираме почивката с големи количества вредни храни, твърди екип учени от университетите в Уисконсин и Станфорд.
 
Според тях „златните" 8 часа сън понижават апетита на следващия с ден с около 15%.
 
Ранно ставане
 
Ранното ставане носи чисто практически ползи за здравето, защото така имаме време за кратка тренировка и питателна закуска.
 
Нито едно от тях не бива да се пренебрегва – липсата на физическа активност е първи враг не само на красивата фигура, но и на здравето изобщо. Заради пропускането на закуската пък изпитваме засилен глад през останалата час от деня, което като резултат добавя излишни калории към дневното хранене. Специалистите препоръчват утрините ни да започват с лека гимнастика или тичане в парка и купа овесени ядки, която да активира метаболизма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
15
 
! Отговори
не преди 8 години
Първо се хранете с храни от една група - въглехидрати или белтъчини или варива или плодове ...от смесването на различни групи организма се затормозява с обработката им...това е ! А Хмен да си отвори препратката и да види другите 5 начина...
3
3
 
17
 
! Отговори
Мари преди 8 години
Това е голяма лъжа горе, метаболизма е силен при веганите, защото се хрант с прости храни, месото се смила 48 часа, яйцата 24 часа, млякото и производните му продукти под 12 часа, смесени с хляб, захар и паста вие правите организма си на кошче за отпдъци. И освен това извличате много важни съставки от организма си, понеже месото е високо киселинно и се обработва само при наличие на фосфат. Витамини в храната ви няма, защото предимно ядете фабрикати, имунната ви система е слаба и така
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги ссъм се питал, каква е логиката, след като веществата започнат да се преработват по-бързо, да отслабваме. Няма ли по този начин да усвоим повече хранителни вещества и съответно да натрупаме повече телесна маса? Не е ли по-добре за отслабването да се преработват бавно веществата, да усвояваме по-малко от храната и тя в голямата и част да отива в тоалетната? Означва ли бърз метаболизъм и изгаряне на повече клории за еднакво натоварване?
1
1
 
28
 
! Отговори
XMAN преди 8 години
Добре де - защо статията се казва "7 начина да забързаме метаболизма", а в самата статия има само два начина?