Как да лекуваме бронхиолита при децата

То е остро възпалително заболяване
2 ное 2015 20:40,
2
Как да лекуваме бронхиолита при децата
Снимка: Reuters, архив

Бронхиолитът е остро възпалително заболяване на крайните разклонения на бронхите – бронхиолите. Наблюдава се в интервала между 2-месечна и 2-3-годишна възраст. Пиковете на заболеваемост са през октомври и март.

Причинителите са вирусни като основна роля се приписва на респираторно синцитиалния вирус (до 80% от случаите). Макар и да е повсеместно разпространен, последният трудно вирее през топлите месеци, което е една от причините епидемии от бронхиолит да се наблюдават през есенно-зимния сезон. Заболяването се предава чрез слюнката по въздушно капков механизъм или при ползване на общи предмети с болен или вирусоносител.
 
Вирусите, предизвикващи бронхиолит, могат да засегнат всички възрастови групи. Това обаче, не означава, че при всички инфекцията се проявява като бронхиолит. Заболяването се среща сред най-малките деца – между 2-месечна и 2-3-годишна възраст.
 
В останалите случаи симптоматиката е по-слабо изразена като водещи са оплакванията от страна на горните дихателни пътища – запушен нос, фарингит, ларингит, трахеит, дрезгав глас. В случаите на бронхиолит, оплаквания от страна на горните дихателни пътища, конюнктивити и отити могат да предхождат пълната изява на заболяването с няколко дена.
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари