Остеопорозата може да бъде победена с правилно хранене

Това е най-честото заболяване на костите, отчитат медиците
3 ное 2015 22:01,
1
Остеопорозата може да бъде победена с правилно хранене
Снимка: Reuters, архив

Остеопорозата е най-честото заболяване на костите, което води до прогресиращо намаляване на костната плътност и до значително завишаване на риска от развитие на костни счупвания. Заболяването е наричано “тихия враг”, тъй като често протича без каквато и да било симптоматика и обикновено се открива след леки падания, при които се развиват сериозни фрактури. То се наблюдава и при двата пола, но сравнително по-често страдат жените след преминаване през менопауза.

Основните съставки, без които изграждането на костите е невъзможно, защото взимат основно участие в структурата им, са колаген, калций и фосфор, които създават здравина и твърдост на костите. Друг важен компонент от костната структура са живите костни клетки, които заместват отслабените участъци в тях.
 
Заболяването се развива, когато се наруши балансът между разграждане на костта и нейното възстановяване с нова костна тъкан. При младите хора е налице процес, при който образуването на костна тъкан е в повече, за разлика от изгубената такава. Това в крайна сметка води до развитие на кости с висока плътност, които достигат определен критичен праг, наречен пикова костна маса. Естествено, този процес е само от полза в тази възраст и години по-късно. Колкото по-голямо количество костна маса е натрупано по време на растежа, толкова е по-малка вероятността от развитие на заболяването в напреднала възраст.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Защо преди 8 години
Скандинавските страни където консумацията на мляко е най-висока имат най-висока заболеваемост от болести свързани с костната система