Какво показва изпотяването за здравето ни?

Увеличеното количество на отделена пот се нарича хиперхидроза
11 ное 2015 13:42, Румяна Тасева
0
Какво показва изпотяването за здравето ни?
Снимка: Reuters, архив

Потта се образува в потните жлези и нейната функция е да охлади тялото, чрез изпаряването си. Освен това чрез нея се отделят някои вещества от организма. Включително и някои лекарства, чиито излъчване се осъществява и чрез кожата.

Увеличеното количество на отделена пот се нарича хиперхидроза, намаленото – хипохидроза, а пълната липса на образуване на пот – анхидроза.
 
От тези състояния отделяне на увеличено количество пот се среща по-често и създава съответен дискомфорт, поради което човек започва да търси различни методи, за да го потисне. Има два основни варианта, под които може да се срещне прекомерното изпотяване. Едната е генерализираната, тоест равномерно по цялото тяло се наблюдава увеличено изпотяване.
 
Другата форма е локализираната, тоест само на определени места от тялото потните жлези отделят по-големи количества пот. Когато тази област е лицето, причини могат да са психични афекти, тоест да се дължат на моментното емоционално състояние. Освен това при диабет и при затлъстяване потните жлези по лицето стават много по-активни.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари