ДПС и БСП дават на съд закона-гордост на Москов

Те са против свободата на НЗОК да си избира болници
12 ное 2015 15:50,
7
ДПС и БСП дават на съд закона-гордост на Москов
Снимка: архив Bulphoto

БСП и ДПС сезираха Конституционния съд срещу закона-гордост на здравния министър Петър Москов.

57 депутати от двете партии, подкрепени и от БДЦ, са внесли искането си за отмяна на два текста от закона за лечебните заведения. 

Те атакуват членове 34 а и 37а. Според първия Здравната каса  ще преценява с кои лечебни заведения да сключва договор и да закупува услуга. Вторият текст предвижда да бъдат създавани нови лечебни заведения и услуги в стари лечебни заведения по договор със Здравната каса. 

"Тези текстове противоречат на няколко члена от Конституцията - на принципа на правовата държава, принципа на закрила на инвестициите и стопанската дейност, налправото на здравно осигуряване и на държавния контрол на всички лечебни заведения", каза депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев. 

Законът за лечебните заведения и законът за здравното осигуряване бяха определени от Москов за ключови за здравната реформа. БСП припомни, че и този за здравното осигуряване вече е атакуван пред Конституционния съд.

"Ако двата закона отпаднат, ще се нулират реформите и те ще се върнат на нивото от ноември миналата година", каза Кърджалиев. 

"Петър Москов явно губи басове и после се извинява, но трябва да се извини и на цялото общество", каза и Емил Райнов от БСП. 

ДПС пък разказаха, че днес са имали среща с Българвския лекарски съюз, с които споделят общо несъгласие с бюджета на Здравната каса за догодина. На среща със синдикатите пък са формирали обща позиция, че заплатите в сектора на културата са "асиметрични" на инвестициите в културната инфраструктура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Не само реформата, Москов също е за съд. Борисов и Горанов също...
4
1
 
0
 
! Отговори
1234 преди 8 години
БСП и ДПС защитават интересите на частните болници, които избират само скъпо платени КП, но не работят по останалите. Не лекуват социално слаби и безработни. Докато това не се промени, пари за здравеопазване няма да има и философите от 1 - 4 ще продължават да реват, че няма здравеопазване. Въпроса в статията не е за отпечатъците, но за информация, това пречи на лекарите да изписват и крадат лекарствата от болниците. За това е голямото реване. А някои са по 1000 - 2000 ампулата.
3
0
 
4
 
! Отговори
До Електорат преди 8 години
Не знам кои са ти е сложили минуси, но явно тези хора също са за психиатър. Как си представят, че болни хора от отдалечени на 30-40 и повече километри от аптека, която работи с НЗОК, ще си получат лекарствата. До момента тези болни дават на шофьори, които пътуват до най-близкия град рецептите си и те им носят лекарствата. С новия *** закон това става невъзможно. Защо управляващите и някои хора си мислят, че България това е София. Нека погледнат селата, махалите. И там все още живеят хора.
2
9
 
8
 
! Отговори
Електорат преди 8 години
Задължително и пръстови отпечатъци да има.P.S.Как можа да измисли да се получават рецепти и купуват лекарства от аптека с пръстови отпечатъци. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ПРЕГЛЕДА НА ЛЕКАР, АКО ЛЕКАРЯТ МУ КАЖЕ ЧЕ Е ПСИХИЧЕСКИ ЗДРАВ, ЗНАЧИ ЛЕКАРЯТ Е ЗА ПРЕГЛЕД.
1
23
 
30
 
! Отговори
мда преди 8 години
Москов трябва да последва Сидеров в панделата.