Прогноза за 2050 г.: Всяко второ дете с дерматит

Дерматолози: Рязко са скочили алергиите към никел, кобалт и хром
24 ное 2015 17:30, Анисия Иванова
12
Прогноза за 2050 г.: Всяко второ дете с дерматит
Архив: Булфото

През 2050 г. се очаква всяко второ дете, родено в индустриален град, да бъде с атопичен дерматит, каза д-р Развигор Дърленски от болница "Токуда" по повод предстояща кампания за диагностика на кожните алергични заболявания.

Всеки втори човек днес страда от някаква алергия, като реакциите към никел, кобалт и хром се увеличават, съобщиха още дерматолози от различни лечебни заведения.

С 25 на сто нарастват алергичните прояви сред хората към никел, с 11 на сто - към кобалт и с 6.7 на сто - към хром, като тези метали се съдържат в бижута, монети, техника, гримове, метални импланти и др., каза доц. Жана Казанджиева от Александровска болница. По думите й към момента се извършват проучвания за съдържанието на никел и в електронните цигари.

Други често срещани причинители на кожни алергии са парфюми, мокри кърпички, сапуни, битова химия, прах за пране. Последните мнения, споделяни от специалисти са, че децата не трябва да живеят в стерилна среда, поддържана основно чрез битова химия, а дори трябва да имат домашен любимец, допълни тя.

В рамките на кампанията, на 30 ноември и на 1 декември, ще се извършва безплатно тестуване за атопичен дерматит, контактен дерматит и уртикария.

Тестуването ще се прави в Кожна клиника към Александровска болница, в болница "Токуда", в университетските кожни клиники в Пловдив, Плевен и Стара Загора, както и в Русе.

Необходимо е желаещите да се запишат предварително, а ако ще се тестуват деца, те да бъдат над 7-годишни, тъй като се налага залепване на три лепенки за 48 часа, обясниха дерматолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до hekejruПисали са ги хора, които за разлика от теб са компетентни по въпроса.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Швеция например хремата не се лекува, в детската много деца не спират да имат, пък синът ми не е боледувал от 2 години и един месец. Децата пък се държат навън и зима, и лито. В Бг за хрема не те пускат на детска, така поне съм чувал от приятели.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и да не ми се вярваше в България въздуха е много мръсен, нивото на прах и разни частици също. Това влияе много. Е как няма да има алергии. Уж има контрол и всичко е в норма.
6
3
 
1
 
! Отговори
hekejru преди 8 години
До АнонименИ кой ги пише тия гайдлайнс в днешно време? Ти ли? Да знаеш само колко губиш и то веднага .)
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според всички gudеlines в наши дни - хремите при децата НЕ СЛЕДВА да се лекуват изобщо, ако възникнат усложнения - ДА СЕ ЛЕКУВАТ ТЕ. Ако сте толкова недъгави като ген, че детето ви да се затрие в следствие на усложнения след хрема - никой не губи така или иначе.
4
0
 
5
 
! Отговори
еколог преди 8 години
Не познавам деца, които да се кичат с бижута, но пък се сещам, че никой до сега не каза какво има в белите пушеци в небето. Май там е ключа за бараката.
3
1
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Тогава България в добрия случай ще е само географско понятие .Какви деца!!!
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бегемаминките изкарват душата на доктора за всяка хремичка, искат златенцето им да не мръдва, дори и физиологични настройки на имунната система, каквато е хремата настояват винаги да лекуват и са всеки месец при доктора. А доктора какво да ги прави - лекува ги, на това добиче бегемамата не можеш му обясни нищо. За това и автоимунните и алергичните заболявания ще са все по-чести и по-чести.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
To 2050 може да няма хора... като гледам какво се случва