В 11 областни града няма денонощна аптека

Ще плащат ли клиентите такса "нощно обслужване"?
3 дек 2015 20:18, Анисия Иванова
14
В 11 областни града няма денонощна аптека
Снимка: архив: Булфото

Пациентите ще имат по-добър достъп до лекарства според новия Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това обясни председателят на Български фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов пред национална телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му предвидено е във всички областни градове у нас, където няма денонощна аптека, да се направи график, по който съществуващите аптеки да осигуряват денонощно обслужване на гражданите и пациентите.

"Това е модерен подход и ще изисква допълнителни инвестиции в съществуващите аптеки, защото нощното обслужване трябва да е на специално гише, да има паник бутон, допълнителен персонал. По наша информация 11 областни града нямат в момента денонощна аптека", поясни проф. Гетов.

Възможно е да се наложи клиентите да плащат такса "нощно обслужване", поясни той. По думите му това ще се реши с така нареченото публично-частно партньорство и местни власти, с НЗОК.

"Фармацевтичният или аптечният сектор е оставен изцяло на бизнес интересите - тоест работиш и печелиш добре, можеш да се разбираш. За разлика от други сфери, значими за обществения живот като например селскостопански производители, публичен градски транспорт, където се получават субсидии от различни източници и да може да се достигнат до тези изисквания за инвестиции и за наличие на персонал трябва да има някакъв приход на тези оператори или аптеки, които съществуват", коментира още проф. Гетов.

Бюджетът на НЗОК по отношение на лекарствата е малко тревожен, смята от своя страна магистър-фармацевтът Маргарита Грозданова.

"За първи път се обединяват в едно перо, параграф средствата за домашно лечение за лекарствата и тези за онкологичните лекарства. Посочен е бюджет 750 млн. лева, в това число 210 млн. лева са за онкология. От 2012 г. са съществували два параграфа, където е ясно какви са парите за онкологичните лекарства и какви са парите за домашно лечение, а сега са обединени. Те са на различен механизъм на отчитане и разплащане. Възможно е едни пациенти да бъдат ощетени за сметка на други", посочи Грозданова.

Никога не се прави достатъчно за един сектор, допълни проф. Гетов. Той поясни, че от Български фармацевтичен съюз настояват лекарствата да бъдат с твърди фиксирани цени, така че да бъдат еднакви в страната.

"В Гърция цените на лекарствата са фиксирани и там цените са с еднакви цени. Така е във Франция, Германия и Австрия. Понякога у нас се стига до драстични разлики в цените на лекарствата", поясни професорът.

Разговорът по темата чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
31
 
! Отговори
Татул преди 8 години
А какво да кажат хората по селата, където нямат дори дневна аптека. Спомням си аптекарката на моето село 40 години е снабдявала с лекарства възрастните хора, които нямат възможност да отидат до града, а сега някакъв *** закон неможело, ако не си магистър или незнам какво си там. Да умират ли тези хора. Да мре тоя дето го е измислил!
7
1
 
32
 
! Отговори
без преди 8 години
В Норвегия има само 1 денонощна - в Осло.
6
0
 
31
 
! Отговори
ветеринар преди 8 години
да ползват услугите на колегите -ветеринари,със сигурност ще има по-голяма полза
5
0
 
32
 
! Отговори
gost преди 8 години
то в ловеч няма от казанжиев такова както и един мол дано се сети някои да направи като хората
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toи доктори нямаа и да има аптека пари няма по един блистер дават ли
3
2
 
37
 
! Отговори
Тапигьоз от Банкя преди 8 години
Да ***, така се разтоварва социалната система. И без това по цял ден муат сланина и шльокавица.
2
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май не може да разберете че извън София няма хора.
1
1
 
34
 
! Отговори
Elf преди 8 години
Nali ima rakia.