3 бона за донорска яйцеклетка, заразена с хламидия?!

Скандал, свързан с донорството, скара двама лекари
4 дек 2015 13:22,
27
3 бона за донорска яйцеклетка, заразена с хламидия?!
Снимка: Reuters, архив

Скандал, свързан с неправомерно вземане на донорски яйцеклетки, скара двама лекари, бивши съдружници. Според една от потърпевшите жени за донорството на яйцеклетки й било заплатено, а това е забранено от закона. Също така били взети яйцеклетки от нея, докато тя имала неизлекувана хламидийна инфекция.

"Личният ми гинеколог ми се обади, понеже д-р Алкан Емин събрал всички гинеколози във Варна на някакъв форум и им е казал, че търси донори с уговорката, че ще бъде заплатено", разказва тя.

Казва, че го е направила за пари. По думите й много жени се възползвали, тъй като обещаната сума била 3000 лв.

"Яйцеклетките, които е взел д-р Емин, все още са заразени с хламидии. По простата причина, че аз не съм излекувана напълно", разказва жената пред bTV, която разбрала, че има проблем едва когато на нея й се наложило да направи аборт.

За дарените яйцеклетки успяла да получи договорената сума от 3000 лв. После д-р Емин й казал да отиде в НАП и да си плати данъците върху тези пари.

"Добре, аз като съм анонимен донор как ще ги декларирам тези пари? Как се води?! Нали все пак това е незаконно? Все едно съм извършила престъпление в случая", жалва се жената.

Обяснението е, че тези пари не били за донорството, а компенсации за претърпените болки, нетрудоспособност, както и за пътни разходи.

Запитан защо има обява за 2-3 хил. лв. при дарение на яйцеклетки, д-р Емин коменира, че такава обява може да се види не само в неговата клиника.

"В наредбата е определено, че донорството е безвъзмезден акт. Дават се пари, които са регламентирани по закон – за претърпяната болка, пътни разходи...", добави той.

Бившият му сътружник д-р Пламен Иванов обаче твърди, че колегата му правел и други нарушения, например позволявал вземането на донорски материал от психично болни жени, като накарал психиатър да фалшифицира документите. Д-р Емин отрича.

Според Иванов самият той оправял забележки на колегата си, но Емин продължил с тези практики. Затова Иванов отказал от съдружието.

Според д-р Емин обаче д-р Иванов го изнудвал за пари.Искал му 2 млн. лв. "Или става това, което искам, или ще те унищожа, теб и клиниката ти", разказва за заплахите Емин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
деси преди 8 години
До Съчувствам на женитеМила, няма как да стане това което казваш, защото при някои генетични заболявания каквато и стимулация да правиш никакви яйцеклетки не можеш да изкараш. Така че се налага с донорска яйцеклетка, но поне вземат от мъжа ти материал или поне така си мислиш...
21
1
 
4
 
! Отговори
Съчувствам на жените преди 8 години
които имат такъв проблем, но не мога да разбера това забременяване с чужда яйцеклетка! Те изпълняват ролята на инкубатор, като износват зародиш с ЧУЖД генетичен материал! Все едно да осиновиш дете, ама не да го вземеш след раждането му, а да го приемеш в утробата си още тогава, когато то е само една клетка. И на всичко отгоре, не знаеш чия е яйцеклетката!Докторите да не се офлянкват, ами да се съсредоточат върху разработване на метод за стимулиране на яйчниците да отделят здрави яйцеклетки!
20
2
 
2
 
! Отговори
ясно си е преди 8 години
Защо често е безплодието ?! по две причини.......момченцата родени около 1989- 1990 г са отглеждани с памперси ........а те вече са в детеродна възраст и това е една от сигурните причини.При момичетата ....модата с гол кръст и пушенето от твърде ранна възраст плюс на наюкои места и безразборен секс и полови инфекции.......А "донорката" се жалва защото трябва да внесе 300 лв данък върху получената сума.....даването не е като вземането...
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До паломаНапълно съм съгласна, страшна мафия търгуваща с най-най съкровеното... Напоследък пък е модерно да правят ин-витро в Истанбул, и там ги дерат здраво, а успеваемостта е подобна на тази в БГ. А колкото до даряване на генетичен материал, това не го разбирам. За чий *** ще се подлагаш на тежки процедури, за да родиш чуждо дете? Това е някакво самозалъгване ....
18
0
 
4
 
! Отговори
ИВА преди 8 години
ГОСПОДА ЖУРНАЛИСТИ,АБЕ ТОЗИ ПЛАМЕН ИВАНОВ НЕ Е ЛИ БИЗНЕСМЕН.ПАК ИНФОРМАЦИЯТА ВИ НЕ Е ТОЧНА........................!
17
0
 
8
 
! Отговори
?????? преди 8 години
Много ми е интересно донорката чак сега ли разбира, че яйцеклетки се ДАРЯВАТ? И ако да, защо е приела парите, и за какво точно се жалва .... и каква е целта на цялото това писание ..... т.н. лекар си е за убиване, ама как точно трябва да ожалим горката мила донорка????
16
4
 
2
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
нали когато си вземаш заплата ти се облага с данък, от къде на къде ще плащаш втори път за скътаните пари за свидна рожба. Нека този емин след като вземе парите, да си ги декларира където иска. Егати наглия турчин. Докога ще се упражняват на изтормозения народ ???? За съжаление той не е единствения . /лечението се е превърнало в доходоносен бизнес/.
15
2
 
5
 
! Отговори
летящата вещица преди 8 години
До Неатова, че не са ти правили изследвания, не означава, че не са ти изписали такива...ощипали са Здравната каса с много повече изследвания, отколкото ти трябват:(
14
0
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 8 години
Абе така си е но когато ползваш донор може и да попаднеш на бяла раса и да не ти се наложи да разхождаш след време синьо хлапе около теб. Да не говорим че колкото и да го възпитаваш винаги гена на купеното за 5 стотака ще наделее. По добре си плати повече.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много лошо Емин много, цяла СИЛИСТРА е разочарована от теб синко !
12
0
 
12
 
! Отговори
Ивайло преди 8 години
Имах нещастието да се запозная преди 5 години с този алкален емин - изключително нагло, безскрупулно и безочливо нещо. Заради него с жена ми сменихме клиниката, в която работеше той тогава.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хламидията е гадна работа. Много хора мъже и жени я носят от предишни и настоящи полови партньори, но не знаят. Затова не се стеснявайте и ходете да се прегледате.
10
0
 
17
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Във Варна гинеколозите са доста голяма мафия. Ако човек се разходи до АГ-то и види какви скъпи джипове спират отпред и какви тюфлеци(гинеколози) ги карат ще му стане ясно. В тоя град нормално раждане няма - само секцио. Изобщо мафията е толкова нагла, че изобщо не им пука, за тоя 2 милиона са нищо, едно секцио е 3к. Докато я има тая мафия няма да се оправим.
9
3
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
бе вие ползвайте анонимни донори, па после друг ви е крив детето като излезе някое малоумно.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За бездетните семейства, които се молят за дете и вярват, че медицината ще им помогне ,това е престъпление.Никой ли няма страх от Бога вече?
7
0
 
18
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
"Добре, аз като съм анонимен донор как ще ги декларирам тези пари? Как се води?! Нали все пак това е незаконно? Все едно съм извършила престъпление в случая", жалва се жената. Все едно е извършила престъпление. (?!) Т.е. ако никой не разбере, престъпление няма :) И, предполагам водещата от БТВ е чупила вежди и гледала сълзиво, сякаш родната й сестра има хламидия.
6
1
 
6
 
! Отговори
Неа преди 8 години
А хапчетата ги изписват едно към гьотере !
5
1
 
16
 
! Отговори
Неа преди 8 години
На мен миналата седмица ми направиха операция без да ме преглеждат . Разполагах само с изследвания от преди няколко месеца правени на друго място ! Доктора който ме оперира не си направи труда да прочете даже за какво иде реч . Взеха ми 800 лева а съм здравно осигурена . Какво друго да кажа незнам . Да не ви се налага да опирате до помоща им .
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мушенгия до шия!Хипократовата клетва да не е част от менюто на кварталната механа,че да имате подобно отношение към пациентите си?
3
2
 
13
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Ейййй това са хора на които трябва да имаме доверие .... Нямам думи !