Работата в здравните заведения – опасна за здравето!

С два договора заобикалят забраната за 24-часови смени
7 дек 2015 14:52,
7
Работата в здравните заведения – опасна за здравето!
Снимка: архив Булфото

Основна част от нарушенията на трудовото законодателство в лечебните заведения е свързано с нездравословни и опасни условия на труд, става ясно от проверка на Главна инспекция по труда.

Инспекторите са открили 4117 нарушения на трудовото законодателство при 839 проверки в 586 лечебни заведения в цялата страна.

Още по темата

Голяма част от нарушенията - 2815, са били свързани с трудовите правоотношения, а останалите засягат осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

Проверките са доказали, че най-сериозни в сектора са проблемите с работното време и почивките, става ясно от анализа на данните.

Най-разпространена практика в болниците е да се сключват граждански договори, за да се заобиколи забраната в Кодекса на труда за 24-часови смени. Така служителите работят 12 часа по трудов договор и след това още 12 часа по граждански договор.

По време на проверките било установено и че някои от работещите са с по два трудови договора на пълен работен ден. Същите лица са имали сключени и граждански договори.

Най-важната причина, поради която възникват подобни нарушения, свързани с работното време и почивките в здравните заведения, е недостатъчната кадрова обезпеченост, смятат от Инспекцията по труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 8 години
А да работите на две места по едно и също време как Ви се струва?.Работно време до 13.30 , а още в 11 заминава лекаря да работи в частно здравно заведение. Там го чакат за да оперира , но парите от там са кеш. Болните от държавното здравно заведение може и да почакат, а докато почакат може и да поумрат.Ами да помисли по този въпрос г-н министъра.А за това, че идват на работа и си заминават с работното облекло какво ще кажете?! И така влизат в операционни зали.Ами проверете. ВБИ.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опасна е, естествено, налага ти се да работиш с диви животни! Понякога и с ***!
4
8
 
0
 
! Отговори
спешен случай преди 8 години
И при соца е идвал у дома пиян лекар и при фалшивата демокрация!Кой контролира това?Много им била напрегната работата се оправдават!Да не би да работят на фронтовата линия между трупове и реки от кръв?!
3
1
 
7
 
! Отговори
до1 преди 8 години
Истинската причина е това,че мафията завзе държавата,няма закони,няма правила,няма истинска икономика-само рекет,лобита ,корупция,ако държавата е на мястото си никой работодател няма да смее да си позволи подобни волности
2
2
 
8
 
! Отговори
Sestra преди 8 години
Istinata e che ima ostur nedostig na personal,tova e . Ne govotete gluposti.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истинската причина е алчността и наглостта на собствениците.