Хроничен ларингит – какво лечение се прилага?

Основните клинични оплаквания са от дрезгав глас
15 дек 2015 22:15, Румяна Тасева
1
Хроничен ларингит – какво лечение се прилага?
Снимка: Reuters, архив

Хроничният ларингит е често срещано заболяване. Основното по отношение на симптомите е, че те възникват постепенно, имат продължителен ход и трудно могат да се установят конкретни причина за появата им.

Основните клинични оплаквания са от дрезгав глас, с или без болки при преглъщане или говорене. Ларингитът е възпаление на ларингеалната лигавица, което най-често е неспецифично (без конкретен причинител). Характерно е, че основно се засягат гласните връзки.
 
Независимо какъв е факторът, ако той въздейства достатъчно продължително време, би довел до развитие на заболяване. Ако често е имало остри хронични ларингити, които не са били овладявани медикаментозно, това е предизпозиция към развитие на хронична форма за заболяването.
 
Има различни видове иританти (дразнещи вещества), които при вдишване въздействат директно върху ларингеалната лигавица. Такива могат да бъдат прахови частици в силно запрашени среди, като заводи за металургия, мини, както и дърводобивни предприятия. Освен това заводи, в чиито продукции се използват различни химични вещества и аерозоли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Dnes.bg пак измисля нова медицина ;)