Мръсният въздух – рисков за жените с диабет

Вредните вещества във въздуха убиват 7 млн. души по света всяка година
15 дек 2015 21:08,
1
Мръсният въздух – рисков за жените с диабет
Снимка: Reuters, архив

Макар наличието на високи емисии отровни газове и фини прахови частици в атмосферата да застрашава доброто здраве на всеки един човек, то може да бъде фатално за жените с диабет.

Според учени от Щатите замърсеният въздух може да доведе у пациентките със захарна болест тежки сърдечносъдови заболявания, завършващи с инфаркт или инсулт.
 
По последни данни на Световната здравна организация вредните вещества във въздуха, който дишаме, убива близо 7 милиона души по целия свят всяка година.
 
Излагането на замърсяванията в атмосферния въздух е свързано с широк спектър от остри и хронични здравни последици. Особено силно са засегнати уязвими групи като бременните жени, децата, възрастните и вече страдащите от респираторни и други сериозни заболявания, както и гражданите с ниски доходи.
 
Замърсяването съществува като смес от газообразни, летливи, полулетливи и прахови частици, като точният им състав варира в широки граници. Основните врагове на човешкото здраве са азотният диоксид, серният диоксид, метанът, живакът и саждите.
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари