За кого са опасни ротавирусите?

Те са широко разпространени след най-малките
16 дек 2015 11:44,
1
За кого са опасни ротавирусите?
Снимка: Reuters, архив

Ротавирусите са широко разпространени. Те са устойчиви във външната среда и заразяването с тях е сравнително лесно. Дори само 10 вирусни частици са достатъчни за предизвикване на инфекциозен процес. Това обяснява социалната значимост на ротавирусните гастроентерити. Над 90% от децата прекарват инфекцията под някаква форма. 

Кои боледуват?
 
Ротавирусният гастроентерит засяга деца от 6-месечна до 5-годишна възраст. Почти всяко дете прекарва инфекцията в този възрастов интервал. Новородените и най-малките кърмачета имат естествена защита срещу инфекцията, поради предаването на майчини антитела по време на вътреутробното развитие на детето.
 
Как става предаването на инфекцията?
 
Чрез замърсени храни, води, повърхности и предмети. Милиони вирусни частици се отделят с изпражненията на болни и заразоносители. Заразяването се осъществява при неспазване на правилата за лична хигиена. Пиковете на заболеваемост са през есенно-зимния период, когато децата прекарват повече време в затворени помещения, бидейки в тесен контакт с болни и заразоносители.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
34
 
! Отговори
man преди 8 години
опасни са за оборотите на фармацевтичните компании, та от време на време пускаме платени статии.FUD (Fear, Uncertainty, Doubt) принцип в действие