Защо се появява уртикарията?

Много характерен симптом са бързопреходните уртики
Обновена: 16 дек 2015 10:50 | 16 дек 2015 10:49, Румяна Тасева
2
Защо се появява уртикарията?
Снимка: Reuters, архив

Това засягащо кожата състояние се проявява най-често със зачервявания на малки или по-големи части от кожата, сърбеж и чувство за парене. Тези симптоми се провокират при среща с някакъв вид алергени, към които тялото проявява чувствителност. Съответно организмът освобождава вещества, наречени медиатори, които стимулират проявата на алергична реакция.

Два са механизмите, по които се проявява уртикарията. Единият е свързан с имунната система и образуването на имунни клетки, а другият е неимунен механизъм – задейства се при директното действие на токсини.
 
Много характерен симптом за уртикарията са бързопреходните уртики. Нерядко, успоредно с обрива се проявява и оток на дихателните пътища. Този оток засяга предимно лигавицата на устната кухина и ларинкса.
 
Уртикарията се разделя най-общо на остра и хронична според времетраенето си. Като острата е по-честа. Тя има продължителност по-малко от 6 седмици и най-често се провокира от храни и медикаменти. При над 90% от диагностицираните преминава спонтанно без усложнения.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Появява се от четене на днес-а.