Прекомерният сън също е вреден

И тук тайната е "златната среда"
20 дек 2015 11:45,
4
Прекомерният сън също е вреден
Снимка: Reuters, архив

Недоспиването вреди на организма в различни аспекти, но прекомерният сън също не е от полза. Той може да бъде толкова вреден за цикъла на съня, колкото и когато не достига. Тук идва и въпросът, кога сънят е достатъчен и кога той е извън нормата. Това варира според различните хора, в зависимост от разнообразни фактори, сред които и възрастта. Общоприетата норма е между 6 и 8 часа.

Макар прекомерното време, прекарано в сън, да не носи със себе си същите сериозни рискове за здравето, в сравнение с липсата на сън, редовното прекаляване може да бъде индикатор на физиологични и психични проблеми.

 
Това води до нарушаване на циркадния ритъм – 24-часов цикъл, които се „задвижва“ от биологичния часовник.
 
Като спим повече от необходимото, несъзнателно „объркваме“ този цикъл. Тогава се появява чувство на летаргия, умора и сънливост. Хората, които спят повече от необходимото, могат да изпитат различни странични ефекти, тъй като организмът се затруднява в процеса на синхронизиране.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: недоспиванесънспане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Чиърз преди 8 години
Я като умаам две бутилки шльокавица и спим до другиден вечерта
2
0
 
3
 
! Отговори
dp преди 8 години
Проблемът с 24 часовия цикъл го имам наистина. Трябват ми 10-12 часа сън за да се събудя с глава истински годна за работа; за да оползотворя докрай будното си време - голяма част от натъпканото в краткосрочната памет си отива след сън - карам докъдето стигна, обикновено денонощието ми става 25-26 часа. Най-голяма мъка е когато "сутринта" ми е след 18 и преди 2...Де да имаше по-прачтично решение.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми е хубаво като спя по 12-14 часа.Няма нищо вредно.