Как да разпознаем рака на кожата?

Бенките може да са сигнал за нуждата от преглед
21 дек 2015 19:46, Румяна Тасева
1
Как да разпознаем рака на кожата?
Снимка: Reuters, архив

Меланомът се развива от променените произвеждащи пигмент клетки в епидермиса – меланоцитите. Меланомът е злокачествено туморно израждане и се смята за най-опасния кожен рак, поради агресивния му характер, бърз растеж и ранно метастазирани в други части на тялото.

Само 5% процента от рака на кожата са меланоми. Като по-голям риск има при хората с фамилна предразположеност; чувствителна кожа – като в тази група попадан не само светлите, но и тези, които изгарят бързо или хващат тен трудно; и прекомерно излагане на ултравиолетова светлина, като това включва слънчева и солариум.
 
В половината случаи меланомът засяга тези части от тялото, които са открити и се развива от бенка на повърхността на кожата: глава, шия, крака, включително стъпала, като особено при жените се среща по долните крайници. Тази бенка може да е била налична дълги години или да е новопоявила се. Този меланом – повърхностно разпространяващият се – се проявява предимно във възрастта 40-50 години.
 
Меланомът може да прилича на надигнат черен възел и такъв обикновено се появява по свода на стъпалото. Друга негова форма е кафявочервеникавото надигнато образувание, което в повечето случаи се намира по главата и шията, между 50 и 60-годишна възраст и два пъти повече при мъжете. Нодуларният меланом, както се нарича, е най-опасният. Той е придружен с кървене.
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари