Какви са причините за родови травми на плода?

Капут сукцеданеум е най-леката родилна травма
21 дек 2015 21:09,
1
Какви са причините за родови травми на плода?
Снимка: Reuters, архив

Причините за увреждане на плода са множествени. Дори при правилно водене на ражденето и добра оперативна техника се получават травми на новороденото. Предразполагащи фактори за това са: макрозомен плод, пелвио-фетална диспропорция, седалищно предлежание.

Зачервяванията и охлузванията на кожата са най-леките увреждания на меките тъкани. Причина за тях са големите размери на плода и налагането на форцепс. Обикновено охлузванията оздравяват бързо и без да оставят дефекти. Ако са разположени на голяма площ, съществува риск от инфектирането им. За това лечението се провежда с антибиотичен спрей.
 
Петехии (множествени точковидни кръвонасядания) се наблюдават в областта на лицето или врата на новороденото бебе. Появата им се дължи на повишено налягане в сегмента на главата и венозен застой. Лечение не е необходимо, защото петехиите се резорбират в рамките на три денонощия.
 
Капут сукцеданеум е най-леката родилна травма, дължаща се на оток на меките тъкани на главата. Представлява подутина, заемаща площ над една от черепните кости. Преминава спонтанно за около 24 часа.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
:-D преди 8 години
Някой пак е превеждал нещо без да го разбира