На какви безплатни профилактични прегледи имаме право?

Лицата, които не се явят на задължителен профилактичен преглед, се наказват с глоба
28 дек 2015 18:43,
20
На какви безплатни профилактични прегледи имаме право?
Снимка: Reuters, архив

Проект за изменение на Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията публикува за обществено обсъждане преди дни Министерството на здравеопазването. Новото в документа са разработените приложения, които регламентират гарантиран минимум от прегледи, консултации и изследвания при диспансеризация, заплащани от Националната здравноосигурителна каса.

Предвид индивидуалните особености на протичане на заболяванията, в наредбата не са фиксирани броят на прегледите, консултациите и изследванията, а са определени параметрите на медицинския целесъобразен минимум, който Касата трябва да гарантира за здравноосигурените.
 
Чрез измененията обаче се регламентира точно обемът от дейностите по профилактичните прегледи за деца и бременни. Тези две групи са специално изведени, тъй като детското и майчино здраве са основни приоритети в националната здравна политика. Запазва се възможността профилактичните прегледи на децата и бременните да се извършват от личен лекар или от специалисти педиатри, както и от акушер-гинеколози при желание от тяхна страна.
 
При рискова бременност консултациите ще се осъществяват задължително от специалист акушер-гинеколог, като се запазват и допълнителните изследвания, които общественият фонд поема.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
of 14 и 15 прост преди 8 години
ами пред всеки кабинет на личните лекари са разлепени и правата на пациента и изискванията за профилактичен преглед - с взет час и носещ необходимата си здравна документация и задължението да се върне за контролен преглед след като си направи полагащите му си изследвания! за преценка на общото състояниеКолко от вас го правят?!? А вие от 14 и 15 пост дори не знаете ,че има такава стратегия от 15 години
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2А какво е да се вземат пръстови отпечатъци от хора, които трябва да влизат в болница или да си купуват лекарства? Не са инжекции, нали? А вземайки пример от теб за предлаганата процедура с "кожена инжекция" (добре те е възпитала ***, казваш ли го това пред нея?) за теб ще изключително подходяща една заострена дървена инжекция в тлъстите ти задни части. Нищо че имаш протекции, които трият отговорите към твоя интелигентен постинг, вероятно от медицински служител.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А с каква глоба ще се наказват най-после министри и други ръководители на здравеопазването за:- пълно занемаряване на обществената хигиена и ширещата се среда за зарази - храчки, изплюти дъвки, прип.икаване, фъш.кии от домашни любимци, немити с години улици...- пълна липса на обществена здравна просвета и профилактика за населението - лишаване от здравна помощ на 1/2от българите поради масово закриване на болници без алтернатива- липса на всякакъв критерий и контрол за качеството на лечение
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А КЪДЕ СА ПУБЛИКУВАНИ ПРАВИЛАТА ЗА РАБОТА НА ТЪЙ ВЕЛИЧАЕМИЯ "ЛИЧЕН ЛЕКАР"!КЪДЕ СА ПРАВИЛАТА, СПОРЕД КОИТО ТОЙ "ЛЕКУВА"?ВОДИ ЛИ СЕ СМЕТКА НА КОЛКО МЕСТА РАБОТЯТ ЛЕКАРИТЕ? И МОГАТ ЛИ НАТОВАРВАНИЯТА ОТ 3 РАБОТНИ МЕСТА ДА СЕ ВМЕСТЯТ В 24 ЧАСА.А КЪДЕ СА ПРАВИЛАТА, СПОРЕД КОИТО СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТА - КАКВО, КОЛКО, КОГА, КАК?ЩО ЗА ГЛУ.ПАШКО ЗАБЛУЖДАВАНЕ Е, ЧЕ СПЕЦИФИКАТА НА БОЛЕСТТА НЕ ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ БРОЯТ НА ПРЕГЛЕДИТЕ. ИМА МИНИМАЛЕН БРОЙ!!!СТИГА ОПАШАТИ, НО ТЪ-ПИ ЛЪ-ЖИ!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11Ей, много под.логи в БГ-то. Затова някои ни казват, че си заслужаваме съдбата. Но по-скоро 11-ката е медицински работник. По скъпи сборища, плащани от нас, ги учат да винят българите, че са небрежни към здравето си. И като мантра го повтарят, дори някои лекари директно те обвиняват. Но не мислят, как престъпно отпращат страдалците да си *** на спокойствие, как ги лъжат, не лекуват. А сега е на мода да питат болника, как да го лекуват, иска ли процедурата, и че има кръвно 80/120
10
3
 
3
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Как на какви, НА НИКАКВИ! ВСЯКО ПОСЕЩЕНИЕ ПРИ ЛИЧНИЯ ЛЕКАР СЕ ЗАПЛАЩА!!! НЕЗАВИСИМО ЧЕ НИ КРАДАТ ЗА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ ЧАСТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ!!
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв е смисълът от профилактични прегледи, като на прегледа хващаш високо кръвно или висока захар, а българинът каза: "Аз не мисля че имам проблеми с кръвното, главата не ме боли." или "Аз не мисля че имам проблем със захарта, не ми съхнат устата." и отказва лечение. *** си мисли че е безсмъртен до доказване на противното, ама кой ще му плаща за прoстoтията.
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моя позната влезе в болница в София. Държаха я един ден, документите й останаха. Ще я водят на легло 10 дни. Алооооуууу, правителството, не се правете на разсеяни. А по конституция здравеопазването е безплатно - какви осигуровки бълнувате?
7
1
 
6
 
! Отговори
Баш комОниЗ преди 8 години
За сведение на Сведението, в UK няма такова нещо, нито задължителни прегледи! Айде сега се информирай малко за термина "социален инженеринг" и тогава ръси акъл. Иначе както казах, не всички бели държави практикуват като жабарите!
6
7
 
3
 
! Отговори
за сведение преди 8 години
Как е в Италия....ако майката не води редовно детето си на проф. прЕгледи , ваксини и не връща листи от проведени консултации със специалисти ,когато такива са препоръчани влиза в графа "Лоша майка" И Й СПИРАТ ВСЯКАКВИ СОЦИАЛНИ ПРИВИЛЕГИИ И ДОРИ ПРИ ИНТЕРВЮТО ЗА РАБОТА НЕ Я ПРЕДПОЧИТАТТАКА ,ЧЕ В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ Е ИЗМИСЛЕНО КАК ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА НАРОДА СИ.
5
3
 
17
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ!!! преди 8 години
Внимавайте при профилактични прегледи при зъболекар - уж преглеждат за кариеси, а когато забележат такъв умишлено не ви съобщават, за да се задълбочи проблема, съответно да вземат повече пари за третиране на по-сериозен проблем, а понякога УМИШЛЕНО повреждат здрав зъб, ровейки съвсем профилактично в устата ви!
4
1
 
9
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Ооооо това е някоя нова тъпня (врътка). :))Чудя се дали по този начин ще се вдигат продажбите не хапове или целта е глоби да се пишат на тези които са в ЕС! :))
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми,и докторите не са безсмъртни...
2
2
 
27
 
! Отговори
Баш комОниЗ преди 8 години
Ха ха ха задължителни прегледи, глоби. Рокфелеровата мафия трябва да си продава петролните продукти под формата на хапове, а децата да се идиотизират от малки с обилни дози тиомерсал (живак), цветни метали и други екстри във ваксините. Браво Москов, а защо не се скри след скандала с турските ваксини еййй????
1
7
 
14
 
! Отговори
nwo преди 8 години
Noviat Svetoven Red raboti s palna sila,sledvashta stapka - injektoirane na chipove vaksini i pr.........