Доц. Андреев: Офталмологичните пътеки са най-недооценени

Българската офталмология е на едно средноевропейско ниво
2 яну 2016 19:00,
4
Доц. Андреев: Офталмологичните пътеки са най-недооценени
Снимка: Reuters, архив

Доц. д-р Андрей Андреев е началник на Очна клиника към Националната многопрофилна транспортна болница ,"Цар Борис III" повече от 20 години. Управител е на Очна клиника "Ден" в София. 

Доц. Андреев, наскоро бяхте отличен с награда за особени заслуги в развитието на офталмологията у нас. Какви са новостите при лечението на очни болести, които прилагате?
 
Бях отличен от Българския лекарски съюз във връзка с въвеждането и разработването на нов метод за трансплантация на роговицата. Досега в България се прилагаше методът на перфоративна кератопластика, въведена още през миналия век, при която увредената роговица се заменя в цялата си дебелина. Това е един метод с доста рискове и недобри оптични резултати.
 
От три години в нашата клиника въведохме и използваме няколко техники на ламеларна роговична трансплантация. При тези методи се отстранява само увредения слой на роговицата (ендотел, строма) и се трансплантира здрав такъв слой, взет от донор. При тази процедура не се нарушава целостта на очната ябълка и се запазват оптико-механичните характеристики на предния отдел на окото. Усложненията са много по-малко и крайните резултати са значително по-добри.
 
При какви заболявания се използват тези методи?
 
Въведените нови методи се използват при всички заболявания, водещи до нарушаване прозрачността на роговицата и загуба на зрение.
 
Имат ли достъп пациентите в България до качествено лечение, съпоставимо с това в западните държави?
 
С удовлетворение мога да кажа, че българската офталмология е на едно средно европейско ниво. Много клиники разполагат с най-нова апаратура и диагностиката и лечението са съвременни и актуални.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
В. Иванов преди 8 години
Реалността към настоящия момент е доста интересна. За какво става дума.1. Всяко едно мед. лице е обучавано как да манипулира с техника. Това се прави от инженери2. Програмистите са създали уникални неща а не ДОКТОРА3. Реално обаче - ценообразумането - щом от някакви си доктори се прави - картината е ясна.4. Този доцент - интересно какъв ли е - БРЪКА НЕЩАТА МЕЖДУ ТЕХНИКА И ХАПЧЕТА
2
0
 
0
 
! Отговори
В. Иванов преди 8 години
Този велик доцент нека да има в предвид следното1. Към настоящия момент - МЕДИЦИНАТА не се развила а ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ.2. Притежаването на медицинска диплома означава - ЧЕ ИМАШ ПРАВО ДА ДАВАШ МНЕНИЯ ЗА ТОВА КОЕТО си учил - видове заболявания - превенция .3. Вече всяко нещо се прави с КОМПЮТЪР - крайно време е да се излезе от тази мания за величие. Близо 80 % от изследванията са на ЦЕНА ЕДИН ЛЕВ.4. Ако за тези персони е много сложно натискането на N брой бутони - просто ги съжалявам.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя пано защо не обясни колко некадърни офталмолози има, от три величия като него, чак четвъртият обикновен лекар ми дава правилната диагноза и лечение. Подобрете си качеството, а после ревете за пари.