Тест за рак на простатата – да се прави по два пъти!

По този начин ненужните биопсии могат да се намалят с 60%
4 яну 2016 11:52,
7
Тест за рак на простатата – да се прави по два пъти!
Снимка: Reuters, архив

Тестът за рак на простатата е по-надежден, когато се прави два последователни пъти. Такъв призив отправят към лекари и пациенти екип учени от канадската столица.

Повече от 20 години специалистите по мъжко здраве използват нивото на простатно-cпецифичния aнтиген (PSA), който се явява основен биомаркер за скрининг на злокачественото образувание. Според изследователите обаче той невинаги дава точни резултати и е добре да бъде повторен.
 
По този начин ненужните биопсии могат да се намалят с 60%, както и да понижи броят на операциите, които биха могли да бъдат избегнати.
 
PSA е специален белтък, който се отделя от простатата в кръвта и обикновено е увеличен при наличие на злокачествен процес. Най-общо може да се каже, че колкото е по-високо нивото му, толкова по-вероятно е да има рак на простатата.
 
Сложността в интерпретацията на това изследване идва оттам, че повишени нива на простатния антиген може да има и по други причини. Такива могат да бъдат някои инфекции например.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
7
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
истината е постоянен масаж на простата ... или с други думи всичко наред да се плющи!
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моето мнение е, че медиците си избират някакъв начин да дърпат парички от касата и се почва една прапаганда и реклама. Така беше с поставянето на прословутите стендове, както и с прегледа за рак на дебелото черво.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГаровО, колко си пpocт.
1
10
 
3
 
! Отговори
Гаров преди 8 години
Ако човек се вслуша задълбочено в много приказки на тези медицински кадри свят ще му се завие. Само че - ще напомня на тези персони - КОЙ ПРАВИ ИЗСЛЕДВАНИЯТА - ТЕ или КОМПЮТРИТЕ. Ако тези хора си мислят че правят нещо сложно - те са за съжаление. Мания за величие - това заболяване май е прераснало в нещо друго-. Щом като е много сложно натискането на няколко копчета /грубо казано / - това ли ти е високата професионална подготовка. На принтера ти излиза резултат