Милиони за апаратура за онкоболни, но не се ползва

Нито една болница няма договор с НЗОК за радиохирургия
Обновена: 6 яну 2016 11:21 | 6 яну 2016 11:03, Камелия Цветанова
17
Милиони за апаратура за онкоболни, но не се ползва
Снимка: БТА, архив

Най-много средства през миналата година бяха вложени в закупуването на съвременна апаратура за лечение на онкологични заболявания. Здравният министър Петър Москов обеща, че на хората вече няма да се налага да пътуват до Турция, тъй като НЗОК ще поема тази дейност и българите няма да плащат от джоба си.

Още по темата
Към момента обаче няма нито едно лечебно заведение с подписан договор с НЗОК по пътеките за радиохирургия.

Трябва да се намери начин хората да се възползват от новата апаратура. Може би една от причините да няма сключени договори е, че тази година за първи път рамковия договор с НЗОК ще влезе в сила от 1-ви април, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация и член на Надзорния съвет на НЗОК пред БНР.

Според него ще се намерят достатъчно пари, за да може всички нови апаратури да бъдат достъпни за хората, които се нуждаят от лечение.

В момента предстоят всички тези разговори, както в самата здравноосигурителна институция, така и с Министерството на здравеопазването, за да се намерят най-удачните форми и варианти за заплащане на тези процедури. Здравната каса няма как да започне да плаща нещо, ако то не е станало предмет на рамковия договор, обясни д-р Хасърджиев.

Той заяви, че Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса ще одобри веднага отпускане на средства за лечение с линеен ускорител, ако получи законосъобразно предложение от администрацията на Касата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми то няма как да се ползва - няма корупционна далавера от това.....
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото няма обучени лекари ,защото обучението е скъпо и държава чака някой лекар сам да си го плати и да дойде да й работи е нема да стане защото на Запад тези лекари са не само фин.по добре имат по-добри у-вия за работа има и по-добро отношение на пациента към тях.Така че докато обучат такива специалисти новата им апартура ще ръждяса
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Олигархията се лекува в чужбина, а не в БГ,където всички лекарства са с изтекъл срок на годност и са внасяни от Индия или Турция.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както и 9 е писал, защо трябва да се чака всичко от НЗОК. А къде е държавата питам аз. Нима не може да се спрат субсидиите на партиите /които и без това не се ползват за нищо полезно/ и парите да са дадат от държавата за лечение на най-нуждаещите се. Да се намали броя на депутатите, да не се сменяват колите им през година и т. н. Нали взехме и 16 милиарда заем. Толкова ли няма пари в тази държава за лечение на нейните граждани. Все пак слава богу онкоболните в БГ не са милиони.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мафия по бели престилки,убийци на онкоболни! Всички са на куп.
8
0
 
8
 
! Отговори
клоун преди 8 години
Дайте му ленточка и ножици.
7
0
 
15
 
! Отговори
silver rider преди 8 години
Нямам вяра вече на тази държава от престъпници, някой гушна милионите комисионни и всичко спря до тук. Ако имаше поне един честен в управлението още утре без договори ще заработи техниката да спасява хората, но едва ли....
6
0
 
16
 
! Отговори
Дъщеря преди 8 години
Това си е престъпление. В семейството имаме онкоболен човек, а отделно всички знаем колко много хора са с такава диагноза, знаят и в НЗОК, знаело се е отдавна за закупуването на апаратурата. Защо и какво се е чакало за да се сключат въпросните договори навреме?
5
0
 
15
 
! Отговори
az tam преди 8 години
Страшно е за тези на които им се налага да я ползват.Трябва на някои от властоимащата олигархия да потрябва и ще я пуснат :(
4
0
 
16
 
! Отговори
i am преди 8 години
Индианец и пишуща машина:)
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парите от Европа са усвоени, страната остава аутсайдерchara.blog.bg/politika/2016/01/06/parite-ot-evropa-sa-usvoeni-stranata-ostava-autsaider.1420274
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На снимката Винету гледа апарата като купчина жилязо !
1
0
 
29
 
! Отговори
AN преди 8 години
Същото е с апаратурата за разбиване на бъбречни камъни. Има я но не се използва, затова трябва да си плащаш и да те оперират в Хил Клиник ( примерно ). Където ще ти я направи същият лекар който би ти я направил и в Александровска ( по здравна каса ) но срещу едни 2-3 хиляди лева!Знаме си и лекарите и здравеопазването!