Биотероризъм е да се водят болни деца на забавачка

"Хората с грип също са вид терористи, да си стоят вкъщи"
8 яну 2016 11:00,
33
Биотероризъм е да се водят болни деца на забавачка
Снимка: архив Булфото

Истински биотероризъм е да се водят видимо болни деца в детските градини и яслите, обяви главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев.

"Разбирам, че има майки, родители, които са притиснати, работещи в частни фирми, където не се гледа добре, ако  взимат болнични. Но какво са виновни другите родители?", попита Кунчев пред bTV.

Още по темата

Той обясни, че едно болно дете за десет дни може да разболее 50 на сто от другите деца в детската градина. Затова здравните власти са дали разпореждане болните деца да се връщат вкъщи. "Нека не ни се сърдят родителите", настоя Кунчев.

Според Кунчев болните хора, които не стоят в къщи наистина в известна степен са биотерористи. Той обясни и че биотероризмът е започнал от старите гърци и перси. Различните армии влизали на чужда територия и заразявали кладенците като хвърляли в тях умрели животни.

"Пускат овци или кози. Те съдържат бактериите, които е нужно и отравят водата. Или пък пускат стада със заразени животни или дори заразени роби с цел да предизвикат епидемия", разказа Кунчев.

Той обясни, че когато става дума за респираторни инфекции, нещата не са толкова фатални, защото тях човек ги кара на крак и не е толкова отпуснат.

"Но при грипа не е така, защото трудно човек ще дойде на работа, толкова е силно главопобието му, отпаднал е, има висока температура, че е ясно, че не може да продължи и трябва да остане вкъщи. Ние също го препоръчваме, защото излизането навън води до усложнения, до пневмония. Когато сте с грип, трябва да останете вкъщи и за да запазите хората, с които контактувате", каза още Кунчев.

Дали ще се разболееш, ако около теб има терорист зависи от моментно състояние на отделния организъм, стана ясно от думите на здравния инспектор.

Ангел Кунчев отново припомни, че щамовете, които ще ни атакуват тази година са "Швейцария" и "Калифорния", по-известен като свински грип. Очакванията са именно "Калифорния" да предизвика грипната вълна у нас.

Здравният инспектор припомни, че той поразява най-вече хората в активна възраст и води до усложнения, затова призова всички да бъдат внимателни и да търсят лекар, щом усетят, че нещата не вървят както трябва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не би въпросния да си мисли, че на майките им е много приятно да си оставят детето на градина болно и да го мислят цял ден? Ама избора е да го оставят болно сега или гладно в следващите месеци, а може и години. Защото всички знаем как се намира работа и колко добре се приема от работодателя отсъствието заради болничен.
3
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напълно съм съгласен . Омръзна ми моите деца да боледуват затова че се разболяват в градината от други деца. Има страшно безоотговорни родители!
2
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е абсолютно вярна.Проблема не е само при децата ,но и при възрастните,защото един болен във фирмата разболя 80% от служителите.Някои дори стигнаха до болница.Сами си ставаме биотерористи със своята безотговорност.Извинения от типа "аз имам само хрема",са абсурдни,защото няма хрема без последствия.
1
1
 
15
 
! Отговори
ужас преди 8 години
Абе вие в редакцията, след като напишете/препишете една статия не я ли четете?!