Инфаркт на миокарда - как се развива?

Процесът от своя страна води до развитие на исхемия
Обновена: 8 яну 2016 19:04 | 8 яну 2016 18:57, Цанко Стефанов
7
Инфаркт на миокарда - как се развива?
Ройтерс, архив

Сърдечният инфаркт на практика представлява остър коронарен синдром, който настъпва внезапно вследствие на прекъсване на кръвотока през артериите, кръвоснабдяващи сърдечния мускул - коронарни артерии. Процесът от своя страна води до развитие на исхемия, с последваща некроза на миокарда.
 
Основните причини за развитие са формиране на оклузивен тромб в зоната на усложнена атеросклеротична плака, което на практика води до откъсване на плаката, а тръгвайки по хода на сърдечното кръвообращение предизвиква остро запушване на кръвния ток. Това е част от системната класификация на миокардните инфаркти в точката за етиологично развитие.
 
Втората главна причина е отбелязана с названието неатеросклеротични причини. Обикновено този тип инфаркти се развиват на базата на тежък спазъм при ангина на Принцметал, дисекация на аортата, коронарна дисекация, травма на гръдния кош, нарушена коронарна перфузия при тежка аортна стеноза, тежка хипотония, водеща до хипоперфузия на сърдечния мускул, хипоксемия, луес, синдром на Такаясу, болест на Кавазаки, системна полицитемия, сърдечна катетеризация и системен прием или остро предозиране с кокаин, водещо до генерализиран вазоспазъм, което е предпоставка за нарушения в миокардния кръвоток.

Повече за инфаркта на миокарда и неговото развитие ще научите от Рuls.bg
 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не инфарктът води до исхемия, исхемията води до инфаркт.
4
0
 
2
 
! Отговори
Др. Ох Боли преди 2 години
Ако плаката се разрастне много или се откъсне от стената може да предизвика запушване на артерията в следствие, на което се получава инфаркт. Понеже артериите са еластични и могат да намаляват своето сечение ако са подразнени механически или химически при съответно дразнение могат трайно да намалят до минимум кръвоснабдяването на даден участък от тъкан. Тогава отново се появява инфаркт на тази тъкан.
3
0
 
4
 
! Отговори
Др. Ох Боли преди 2 години
Инфаркт се нарича остра кислородна недостатъчност на тъкан, най-често вследствие на прекъсване на кръвоснабдяването на тази тъкан. Миокард се нарича мускулната тъкан на сърцето (почти цялата тъкан на сърцето) Исхемия е недостатъчно снабдяване с кислород на дадена тъкан. Некроза е образуване на мъртва тъкан най-често вследствие на исхемия. Коронарни се наричат артериите, кръвоснабдяващи сърцето понеже го опасват "като корона". Атеросклеротична плака е болестно надебеляване на стената на артерията
2
2
 
5
 
! Отговори
11 преди 2 години
Мдааа, абсолютно всичко разбрах за процеса. Авторът май е тръгнал към мозъчно увреждане.
1
3
 
18
 
! Отговори
George преди 2 години
Тоя Цанко Стефанов от къде го копна материала и за какво. Нищо не се разбира. Принцметал, перфузия, хипоксемия, луес, синдром на Такаясу...
Автора май има синдром. На потомствена умствена изостаналост.

Грижа за кожата през зимата
Грижа за кожата през зимата

Грижа за кожата през зимата

Полезни храни за детоксикация през есента и зимата
Полезни храни за детоксикация през есента и зимата

Полезни храни за детоксикация през есента и зимата