Оставаме без педиатри и хирурзи до пет години

Завършващите медицина са точно колкото емигриралите медици
9 яну 2016 08:58,
122
Оставаме без педиатри и хирурзи до пет години
Снимка: архив Reuters

Броят на завършилите медицина почти съвпада с напускащите страната. Ако лекарите продължат да заминават със същия темп, до пет години у нас няма да има педиатри, хирурзи и анестезиолози, предава bTV.

Намерение да напуснат България са заявили над 500 медици, като са поискали сертификат за работа в чужбина от Българския лекарски съюз.

Още по темата

Предпочитана дестинация - Германия и Великобритания

Към чужбина са се отправили и специалисти, които доскоро намираха добра реализация в България - като акушер-гинеколози и офталмолози.

Най-предпочитаните държави отново са Германия и Великобритания, но през 2015-та повече медици са се отправили към скандинавските държави. Български лекари са заминали дори в Япония, Австралия и Нигерия.

И все пак - напусналите са с 24 по-малко

От Лекарския съюз отчитат, че тази година България са напуснали 24 медици по-малко. БЛС са хванали и още една тенденция - увеличава се броят на медиците с повече от една специалност, които напускат България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 93Аз взимам 9-10 хил. лв, лично познавам колеги, които взимат по 25 хил., но млад лекар обикновено започва на 1000, а в провинцията - на много по-малко. Там е каторга, когато се говори за недостиг на кадри трябва да се уточнява, че става дума за провинцията.
94
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 39Глупости! Откачено пиянд.е! Завивки, храна, медикаменти, УРЕДИ си носеха болните от началото на великата бг-демокрация та дори и сега в някои болници. Обаче не може и болници да си носят хората, защото Посков & мафия ги затриват като кучешки колиби и получил инсулт човечец се друса поне 2 часа с раздрънканата линейка до най-близката болница. И като се прибавятоще два часа докато е дошла линейката и ощее час туткане на фелдшера, който я обслужва, минаха 5 часа, а 2 ч. са решаващи
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На площада в Кьолн 1000 лекари - гинеколози работиха цялата новогодишна вощ.Те ще лекуват червените бастуни
92
0
 
4
 
! Отговори
108 преди 8 години
Няма да препращат към патологаВ цяла България има 20-30 патолога общо.
91
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И бастуните, които остават тук, са си взимали изпитите с почерпка и после препращат към патолога само дори и тези с настинки!
90
1
 
6
 
! Отговори
до 106 преди 8 години
Ето поредното Предположение ,което представяш като неоспорим факт....Първо -"държавна ясна "няма от 01.07.2000г Парите следват пациента ,с изключение на спешната помощИ второ - говорим за принципни постановки в бГ здравеопазването ,за изкривяващия се манталитет на БГ пациента и за неоправданото лошо отношение към лекарите
89
3
 
3
 
! Отговори
До 104 преди 8 години
Ааааа,докторе.Ти нещо си се объркал.Искаш да си на държавната ясла с гарантирана заплата и осигуровки без значение какво можеш и правиш.Като си толкова способен направи си кабинет и започвай да диплиш пачките.Ето аз ходя на зъболекар на вратата ,на който пише с големи букви "Не работя със здравната каса"- Бачка здраво и не може да насмогне.Ти искаш някой да си клати белите чехли в някоя полоклиника и да взема колкото него .Ами не може
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са лекарите на Запада? Те накъде бягат? Защо не си получават големите заплати и не учат за лекари? Оставили са индийци и папуаси да ги лекуват.
87
1
 
4
 
! Отговори
до 100 преди 8 години
Много изопачена реалност!!! Няколко истински казуса: Питам такъв като тебе :"Ти колко даде?!"Отговора беше : " Аз Не ,ама другите -дават"Сещаш ли се ?! Внушения , Предположения ...мъглявините на Андромеда...Друг въпрос е , ако си търсиш определен лекар в извън работното му време да се иска уговорка за труда ,който ще положи .И трети ..."благодарността" на пациента.....завършва на 100% с въпроса: "Дължа ли нещо" или с " Благодаря ВСЕ пак"
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Запада остава без лекари и трябва да помогнем. Техните лекари бягат масово към Марс, защото марсианците плащали повече. Ще помагаме. За нас има достатъчно.
85
3
 
1
 
! Отговори
Колио преди 8 години
До 90 не плюи по руснаците преди два дни видях руски gsm йотафон1 за 200евро нещо уникално е за тия пари.
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Евала на лекарите, като тъпата *** в бг не разбира какво е стрес..." Което не пречи на "тъпата ***" да се вихри по форумите.
83
5
 
5
 
! Отговори
До 99 преди 8 години
Обяснявам ти го.Когато гледаш първо парите ,за теб болният е ходещо портмоне.Не мислиш как най-добре и бързо да го излекуваш ,а мисли как да го одереш и да го лекуваш даже и от болести които той няма.Добрия лекар първо свършва работа ,а благодарния пациент си доплаща .Схвана ли и да го обясня по-бавно.Оня ден умориха здрав човек за да приберат парите като му правят абсолютно ненужна коронарография.
82
3
 
6
 
! Отговори
Стойко ??? преди 8 години
Я ми разтълкувай фразата"блазнят парите",ако можеш де!И ми посочи кой и къде в съвременността не работи и за парите си?!Твоята "реалност" е доста близо до абсолютната наглост и глупост!!
81
4
 
5
 
! Отговори
До 93 преди 8 години
Във Франция минималната заплата е 1495 евро бе пишман докторче.Значи *** като теб ще се явява там на конкурси за да получава по-малко от санитарката ама се перчи ,че бил във Франция.А как си представяш лекари в България със заплати по 5 000 лв като пациентите получават по 400 -500 лв.
80
3
 
2
 
! Отговори
до 95 преди 8 години
И да се завихри още повече беззаконието ли бе,абориген такъв?!?В ЕС е истинската демокрация... законност , осигурителен пакет услуги и равен достъп до работа със сигурно заплащане !Какво повече от тома искаш??
79
2
 
6
 
! Отговори
Време е преди 8 години
Последен шанс за България! Вън от ЕС и затворете границата!
78
4
 
5
 
! Отговори
До 93 преди 8 години
Абе ти на какви конкурси се явяваш за заплата 500 лв.Аз знам за заплати на лекари и то в държавни болници от порядъка на 30-40 хилядарки месечно.Натрупай стаж и опит и големите пари те очакват.Но щом мислиш само за пари ,ти не си лекар ,а обикновен фаянсаджия или автотенекеджия.Помниш ли докторе каква клетва си положил,а и като завиждаш на сервитьорките вземи стани сервитьорка и зарежи тая мъка да лекуваш неблагодарни и нахални българи.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Филмът,драги,е точно такъв-спечелен конкурс в БГ-500лв. заплата,във Франция-3000лв.Ти защо си мислиш,че 100% от завършилите напускат България?!Искрено-като лекуваш българи-ти плащат като за българи,ако лекуваш шейхове-ще ти плащат като за шейхове.
76
3
 
2
 
! Отговори
До Морски преди 8 години
Абе Морския,ти ще дадеш ли на някой дато току що е завършил да те оперира или да те лекува.Проблема на сега завършващите е ,че искат щом са взели дипломата ,което не екритерий за нищо да получават хиляди.И на Запад и на по целия свят няма такъв филм.Големите пари ги получават доказани лекари специалисти с поне 20 г стаж и опит.Останалите драпат полека полека нагоре