Оставаме без педиатри и хирурзи до пет години

Завършващите медицина са точно колкото емигриралите медици
9 яну 2016 08:58,
122
Оставаме без педиатри и хирурзи до пет години
Снимка: архив Reuters

Броят на завършилите медицина почти съвпада с напускащите страната. Ако лекарите продължат да заминават със същия темп, до пет години у нас няма да има педиатри, хирурзи и анестезиолози, предава bTV.

Намерение да напуснат България са заявили над 500 медици, като са поискали сертификат за работа в чужбина от Българския лекарски съюз.

Още по темата

Предпочитана дестинация - Германия и Великобритания

Към чужбина са се отправили и специалисти, които доскоро намираха добра реализация в България - като акушер-гинеколози и офталмолози.

Най-предпочитаните държави отново са Германия и Великобритания, но през 2015-та повече медици са се отправили към скандинавските държави. Български лекари са заминали дори в Япония, Австралия и Нигерия.

И все пак - напусналите са с 24 по-малко

От Лекарския съюз отчитат, че тази година България са напуснали 24 медици по-малко. БЛС са хванали и още една тенденция - увеличава се броят на медиците с повече от една специалност, които напускат България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
7
 
! Отговори
Морски преди 8 години
Евала на лекарите, като тъпата *** в бг не разбира какво е стрес, умствен труд, недоспиване и носене на отговорност за човешки живот, не заслужава кадърни доктори. Когато вместо благодаря раздава юмруци ще бъде така. Не може човек който е нямал живот 4 години за за учи, после още няколко да получава колкото чистач. Затова евала!
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"въпрос на приоритети.Не познавате Русия руското мислене.Там всичко започва и завършва с армията.Всички средства се насочват за това.В Русия яко си военен ще живееш много добре.Ако лекар,учител,инженер/цивилен/,ще си бая зле.Ние казваме трябва да има силна армия,и това е така.В Русия армията е всичко.Затова имат най-добрите военни технологии а не правят хубави коли, ТВ,GSM и т.н."Е да де. В смисъл нещо като Северна Корея. Разликата е само в прическата на шефа.
73
2
 
3
 
! Отговори
До 87 преди 8 години
Браво бе "докторе" .Ти искаш да ни кажеш ,че американците и западняците смятат нещо друго ли.Напротив-там не само смятат ,че след като са си платили здравните осигуровки и застраховчи,лекарят им е длъжен ,ами ги гонят до дупка ако нещо оплескат.Не като тук-режете десен вместо ляв крак и кзвате -извинявайте станала е грешчица и здравната комисия да ви прикрие.Там за такова нещо ще дължиш милиони и ще лежиш в затвора.Докато Вие се държите като ветеринари с хората ,такова ще е и отношението към вас
72
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"България е селска държава пълна със селяни която изчезва." Браво! Да се чуди човек как подобни титани на мисълта и словото са успели да научат азбуката. България е градска държава, пълна с граждани, която не изчезва.
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 81:Драги,комунизмът си отиде.Освен това към "докторките" отношението е по-лошо ,отколкото към сервитьорките,без изобщо да броим парите.Идеята на българина е,че "докторът" му е длъжен.През ум не им минава на пациентите,че става дума за умствен труд,чийто резултат се вижда на собствения им зад*ник.Супер ниско интелигентна нация,sorry,но лекарите емигрират не само заради парите,но и заради отношението и възможностите за професионална реализация при това в Европа се работи в пъти повече.
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До tal Учители няма.Другото го има.Мечтата на 90% от ученичките е да станат сервитьорки.Ще взимат повече от докторките,без да учат 6 години. Дори да са само сервитьорки,без другите неща,пак ще взимат повече.
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 76/продължение/. Не че руснаците не могат да направят това.Просто не считат за необходимо да харчат пари за неща,не се използват в армията.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 76 "Обяснението на глупавиат ти въпрос"Защо лекарите не бягат в Русия?"Прав си до някъде.По-точно е да се каже : въпрос на приоритети.Не познавате Русия руското мислене.Там всичко започва и завършва с армията.Всички средства се насочват за това.В Русия яко си военен ще живееш много добре.Ако лекар,учител,инженер/цивилен/,ще си бая зле.Ние казваме трябва да има силна армия,и това е така.В Русия армията е всичко.Затова имат най-добрите военни технологии а не правят хубави коли, ТВ,GSM и т.н.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nie nyamame nugda ot byalata mafia--da varvyat da cistyat klozeti na zapad.
66
0
 
4
 
! Отговори
tal преди 8 години
Как са хотелите и ресторантите имат ли кадри? Учители има ли?
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да има задължително разпределение поне 3 год.Това образования н чужбина е изключително скъпо .Така ме сумите в България са като такси за потребление.
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом си обществена поръчка 5 г трябва да работиш в БГ. Не може безплатно с парите на другите и после беж
63
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 8 години
България е селска държава пълна със селяни която изчезва.Запитайте се пука ли му на някой.На нас трябва да ни пука не на путин обама или папагала щото те си гледат тях и си слушат еврейските господари.
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отидих в Пирогов след падане, имах много силни болки. Направиха ми снимка на гръбнака, нищо не откриха,ехография -нищо. Прегледа ме и хирург за 1минута- нищо. След 3 седмични болки си направих нова снимка в Първа градска болница. Откриха счупване на прешлен...Толкова ли ви мързеше господа доктори от Пирогов, посочих ви точно мястото на болката. Или като ме препратихте на няколко доктора в Пирогов си осигурите повече приходи от Здравната каса за Пирогов.
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 35Обяснението на глупавиат ти въпрос"Защо лекарите не бягат в Русия?" не е много сложно! Обикновено професионалистите/ специалистите/ отиват там,където има нужда от тях!С други думи,какво да прави български медик в Русия,след като там има достатъчно такива като него?А казано още по-просто: Май и теб са те галИли по празната глава!!!
60
2
 
10
 
! Отговори
Joko преди 8 години
СЪГЛАСЕН съм, че всеки трябва да си намери най-добрият начин за живот. НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН обаче, звършващите студенти по държавна поръчка ( с парите на данакоплатеца) да не се издължат към обществото. Да заминават където искат, но преди това да върнат инвестираните в тях средства.
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, не че ми пречи някой да пише неграмотно, ама като видя лекар, учител и прочее интелигенция като доФторчето N 54 само в един пост да употребят "образУвание, десеДките инжИнери, връЩТат" и наистина изпадам в потрес. И това "нещо" ще ме убеждава, че е изучило медицината и ще изисква уважение, доверие и адекватно заплащане!
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите опразват територията и след 5-10 години тук ще живеят други народи... ТОВА Е ЕВАКУАЦИЯ
57
1
 
8
 
! Отговори
паулина преди 8 години
Крадци нали си имате?!!! Нали тях си отглежда държавата много старателно?!!! Че и ги охранява!!! Явно това беше целта!!! Честито!!!
56
2
 
9
 
! Отговори
До 64 преди 8 години
Ами как на каква база бе докторе.Ходил съм на прегледи при "специалист " и знам колко взема.Избирах си и екип и знам също много добре колко ми взеха за операция от един час и как са разпределени тези пари за клиниката ,лекара ,анестизиолога ,сестрата санитарката.И аз не се оплаквам и не казвам ,че не трябва лекарите да получават достатъчно.Само уточнявам ,че това се отнася за кадърните.Иначе лекар като тоя дето измери кръвно на жената 190 на 140 и си ни прати в къщи без дори и едно ЕКГ са за бой