Цитомегаловирусът е опасен за бременните

Може да доведе до преждевременно раждане
13 яну 2016 08:30, Eкип на Puls.bg
0
Цитомегаловирусът е опасен за бременните
Източник: Reuters, архив

Този вирус причинява остро протичащо инфекциозно заболяване. Протича с разнообразни симптоми, които могат да се разделят на вродени и придобити, в зависимост дали инфекцията е протекла съответно по време на бременността или след нея. 

Какво се случва, когато инфекцията се предаде от майката на плода?

Честотата на така наречената вродена инфекция е от 1 на 50 до 1 на 500 новородени. Проява на симптоми има, когато майката се е заразила по време на първото тримесечие от бременността. Съответно симптоматика при плода се появява в последните месеци на бременността или след нея.

Заразяването на майката с тази вирусна инфекция може да доведе до преждевременно раждане, в някои случаи дори, когато плодът все още не е достатъчно зрял, за да се приспособи към извънутробната среда.

Ако заразената майка износи бременността до няколко седмици след раждането се проявяват някои от следните симптоми: продължителна и силно изразена жълтеница, с увеличение на черния дроб и далака (нарича се хепатоспленомегалия). Други симптоми са глухота, дефекти в зрителната способност, забавено интелектуално развитие.

Възможно е да се прояви обрив по кожата, под формата на фини кръвоизливи – петехии. По-редки са аномалиите на сърцето и клапите му, на стомашно-чревния тракт и на опорно-двигателната система.

Повече за цитомегаловируса може да научите на страниците на здравно-медицинския сайт Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари